Indicele pan-european Stoxx Europe 600, al celor mai mari companii europene, va creste in medie cu 16% in 2016 si va depasi un nivel record atins in luna aprilie, sustinut de masurile de stimulare puse in practica de Banca Centrala Europeana (BCE), potrivit analistilor intervievati de Bloomberg.

Commerzbank, care a realizat in ultimii doi ani unele dintre cele mai corecte estimari, anticipeaza pentru anul viitor un avans de 18% al actiunilor celor mai mari companii europene, scrie Mediafax.

"Este o crestere sustinuta de lichiditati. Privind in urma, suplimentarea lichiditatilor a avut un efect pozitiv asupra pietelor de capital, iar anul viitor BCE ar putea opta pentru extinderea termenilor in care furnizeaza lichiditati", a declarat Peter Dixon, analist la Commerzbank in Londra.

Analistii au un punct de vedere comun in aceasta privinta. Chiar si cei mai conservatori analisti, de la JPMorgan Chase & Co, se astepata la o crestere de 10% a indicelui Stoxx 600, anul viitor. Estimarile analistilor Citigroup sunt cele mai optimiste, ei anticipand un avans de 23% al indicelui pan-european.

Actiunile europene au urcat cu pana la 21% in 2015, inainte ca temerile legate de cresterea economiei mondiale si masurile de stimulare sub asteptari ale BCE sa limiteze avansul la doar 4,2%, pana la inchiderea tranzactiilor de marti.

Valoarea Stoxx Europe 600, evaluat la un nivel de 15,5 ori profitul cumulat estimat, este de 10 ori mai mica decat cea a indicelui Standard & Poor’s 500. Acest fapt si politicile divergente ale Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite si BCE au atras investitorii in Europa.

Analistii anticipeaza pentru anul viitor o crestere economica de 1,7% in zona euro, mai ridicata ca in 2015 si cea mai rapida dupa 2010, iar presedintele BCE Mario Draghi s-a angajat sa suplimenteze masurile de stimulare, daca va fi necesar.

Commerzbank a anticipat pentru acest an o crestere a indicelui Stoxx 600 de numai 3,6%, aproape de ritmul real, dar majoritatea analistilor au fost prea optimisti, prognozand un avans de 8,7%. La inceputul lui 2015, cele mai mari cresteri ale actiunilor au fost inregistrate de exportatori, pe fondul deprecierii euro, dar au pierdut din avans in trimestrul al doilea ca urmare a stabilizarii cursului. Instabilitatea pietei a atins la jumatatea anului cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, din cauza riscurilor legate de posibila iesire a Greciei din zona euro, a incetinirii economiei chineze si a prabusirii preturilor materiilor prime.

Anul viitor ar putea fi la fel de dezamagitor ca 2015, considera Christian Zogg, director pentru actiuni si venituri fixe la LLB Asset Management, in Vaduz, Liechtenstein. "Nu vad nicio forta care sa sustina puternic cresterea economica. Va exista riscul unei inversari ciclice a economiei americane si este foarte dificil sa spunem care regiune va prelua conducerea in privinta cresterii economice", a spus Zogg.

Andreas Nigg, director pentru strategie in domeniul actiunilor si marfurilor la Vontobel Asset Management in Zurich, crede ca este posibil ca indicii bursieri sa atinga noi maxime, intrucat deprecierea euro poate urca profiturile la niveluri peste asteptari.

Euro s-ar putea deprecia la 1,04 dolari pe unitate in trimestrul al doilea, iar analistii estimeaza ca profiturile companiilor membre ale Stoxx 600 vor avansa cu 5,9% anul viitor, cele mai mari cresteri urmand sa fie inregistrate de producatorii auto.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri