Listarea la bursa a Hidroelectrica ar urma sa aiba loc in intervalul 10-20 noiembrie, potrivit Euro Insol, administratorul judiciar al companiei. Pachetul de actiuni scos la vanzare nu ar trebui sa depaseasca 15%, avand in vedere ca deja un alt investitor, in afara statului, detine o participatie de aproape 20%. Hidroelectrica se afla in a doua procedura de insolventa, din iunie 2012 pana in prezent.

Pachetul de actiuni scos la vanzare nu ar trebui sa depaseasca 15%, avand in vedere ca deja un alt investitor, in afara statului, anume Fondul Proprietatea, detine o participatie de aproape 20%. Hidroelectrica a selectat saptamana trecuta firma Deloitte pentru a pregati listarea la bursa, iar firma de avocatura Horvath & Partners va pregati prospectul de listare.

“Acest pachet va fi scos la vanzare pentru nu mai putin de 500 milioane de euro, iar aceasta operatiune ar trebui sa se deruleze doar la Bursa de Valori Bucuresti. Nu trebuie sa o plimbam pe la Londra”, a declarant pentru wall-street.ro Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al producatorului de energie electrica.

Borza a afirmat ca valoarea de piata a Hidroelectrica este de 5 miliarde de euro, in timp ce Fondul Proprietatea avanseaza nivelul de 3 miliarde de euro. Iesirea din insolventa este prognozata pentru 20 iunie, chiar daca “baietii destepti tot cauta chichite avocatesti sa amane acest moment”.

Borza spune ca Hidroelectrica nu are nevoie de banii investitorilor

El a spus ca Hidroelectrica nu are nevoie, in 2016, de banii investitorilor, avand in vedere ca sta pe lichiditati de circa 400 milioane de euro, si se capitalizeaza in fiecare luna cu 100 milioane de lei. Dar, listarea la bursa a acestei companii, cel mai mare producator de energie din Romania, este necesara pentru a “securiza” in anii urmatori compania si a o transparentiza, astfel incat “toate eforturile din ultimii patru ani sa fie aparate”, a adaugat Borza.

“Pentru Hidroelectrica, listarea este importanta pentru a o proteja de ingerinte si a o face transparenta”, a afirmat Borza, adaugand ca “toti costelivii care se plimba pe bulevard prin fata sediului companiei” vor vrea sa obtina din nou contracte cu producatorul de energie.

Pana la acea data, Borza se declara increzator ca se vor solutiona in instanta si ultimele noua contestatii depuse de companii care au avut in trecut contracte cu Hidroelectrica, precum si recursurile previzivile la sentintele judecatoresti. In opinia lui, sansele ca “baietii destepti” sa obtina in instanta daune si penalitati sunt “zero”.

“Incerc sa fortez listarea la bursa in 2016, intrucat cu cat va trece mai mult timp intre iesirea din insolventa si listarea pe piata de capital, cu atat pretul va fi mai mic. Plus, exista si riscul ca vechile metehne sa revina”, a explicat Borza.

Hidroelectrica se afla in a doua procedura de insolventa, din iunie 2012 pana in prezent. In luna iunie a acestui an, instanta judecatoreasca va trebui sa decida daca producatorul de electricitate va iesi din insolventa si isi va relua activitatea normala, sau daca va intra in faliment. Acestea sunt, de altfel, singurele doua variante prevazute de legile in vigoare pentru o companie aflata in insolventa.

“Probabil ca se va trezi si statul roman din hibernare si va transmite semnalele necesare”, a adaugat Borza. El a adaugat ca, din punct de vedere statistic, 99% dintre procedurile de insolventa se incheie cu intrarea in faliment a companiilor care trec printr-un astfel de proces.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri