De mai bine de un an societatile de investitii financiare (SIF) listate pe Bursa de Valori Bucuresti si-au indreptat atentia din ce in ce mai mult spre investitiile imobiliare, valoarea celor mai mari detineri din acest domeniu ajungand la 533 mil. lei (118 mil. euro). Schimbarea de strategie vine in contextul evolutiei slabe a actiunilor traditionale pe BVB, dar si dupa ce SIF-urile au vandut in ultimii ani o buna parte din portofoliul de titluri bancare pe care le detineau.

Consultantii imobiliari se asteapta la o efervescenta in sector anul acesta si mizeaza pe randamente de peste 9%. In 2015, piata imobiliara locala a crescut cu 10% atat ca valoare cat si ca volum al tranzactiilor, potrivit retelei de agentii imobiliare RE/MAX Romania.

SIF Imobiliare are programate investitii de cel putin 3 mil. euro anul acesta

SIF Banat-Crisana (SIF1), cel mai mare SIF in functie de active, controleaza unul dintre cele mai importante portofolii cu expunere pe imobiliare, dar si pe agricultura. SIF1 a infiintat inca din vara lui 2013 SIF Imobiliare (SIFI), un vehicul investitional inregistrat in Cipru in portofoliul caruia au fost transferate initial 18 participatii ale SIF Banat-Crisana care la acel moment valorau circa 100 mil. lei. La randul sau, SIF Imobiliare a infiintat SIFI BH Retail, SIFI B One si SIFI TM agro, societati prin care a cumparat spatii comerciale dar si active agricole.

Luna aceasta, capitalul SIF Imobiliare va fi majorat cu 3 mil. euro, de la 1,5 mil. euro, la 4,5 mil. euro, prin emiterea a 3 milioane de actiuni in schimbul contributiilor in numerar ale actionarului SIF Banat-Crisana.

Banii din majorarea de capital a SIF Imobiliare vor fi folositi pentru noi investitii, o buna parte in active din agricultura. Este posibil ca investitiile din 2016 sa depaseasca aceasta suma si sa facem o alta majorare de capital pentru a obtine fondurile necesare – Alexandru Ion, presedinte SIF Imobiliare

La sfarsitul primelor noua luni din 2015, SIF Banat-Crisana avea plasamente de 172 mil. lei (10,95% din active) in imobiliare si comert. SIF Imobiliare este a patra cea mai mare detinere din portofoliul SIF1, cu o valoare de 134,6 mil. lei (7,6% din valoarea activelor nete – VAN).

SIF Moldova: Focus pe investitii de private equity, dupa evolutiile slabe din piata de capital

(Proiect Mall Veranda / Prodplast)

SIF Moldova (SIF2) este singura societate care si-a afirmat in mod clar interesul pentru zona imobiliarelor. In raportul de activitate pe T3 2015, Costel Ceocea, presedintele SIF Moldova, spune ca “dupa parcurgerea unei etape de investitii pe BVB si in contextul macroeconomic actual, marcat de incertitudini, s-a procedat la reorientarea politicii investitionale catre detineri semnificative/majoritare cu potential high yeld. (…) Cercetarea si procesul investitional se concentreaza pe domeniile cu potential de crestere, cum sunt sectorul agricol, hotelier si real-estate”.

SIF Moldova a luat locul SIF Oltenia in proiectul mall-ului Veranda, dezvoltat de familia Pogonaru in zona Obor din Bucuresti.Prin intermediul Real Estate Asset SA, SIF2 a cumparat pachetele SIF Oltenia de la Prodplast Imobiliare si Nord pentru 44 mil. lei.

Saptamana aceasta reprezentantii Prodplast au anuntat ca mall-ul Veranda a atins o rata de ocupare de 70% si ca proiectul, cu o suprafata inchiriabila totala de aproape 30.000 mp, va fi finalizat in ultimul trimestru din 2016.

Suntem foarte multumiti de cum evolueaza lucrurile la mall Veranda si vom continua sa ne concentram pe investitii de tip private equity in real-estate, agricultura dar si in oportunitatile care apar in alte sectoare. Ne uitam la imobiliare dar asta nu inseamna ca vom renunta complet la sectorul financiar in detrimentul altuia – Catalin Iancu, membru in Consiliul SIF Moldova, responsabil de investitiile de private equity ale societatii.

Real Estate Asset reprezenta 4,39% (67,7 mil. lei) din totalul activelor SIF Moldova la sfarsitul anului trecut, fiind a treia cea mai mare detinere din portofoliul SIF2, dupa Banca Transilvania (TLV) si Romgaz (SNG).

SIF Transilvania ramane "loial" turismului

(Baile Felix / Mediafax)

SIF Transilvania ramane “SIF-ul turismului”, controland cel mai mare numar de hoteluri dintre toate cele cinci societati de investitii financiare listate. 28% (336 mil. lei) din portofoliul SIF Transilvania este concentrat pe afacerile din turism, in vreme ce 8% (96 mil. lei) reprezinta activele din real-estate.

Centrul de afaceri Cristiana din Brasov, un spatiu de birouri clasa A, este una dintre cele mai importante detineri din imobiliare ale SIF Transilvania, reprezentand 2,1% din activele SIF3. In sectorul turistic, principalele active ale SIF Transilvania sunt reprezentate de pachetele de actiuni de la hotelul de cinci stele Aro Palace Brasov si companiile Turism Felix Baile Felix (TUFE) si THR Marea Neagra (EFO).

SIF Muntenia: peste 6% din active in imobiliare

(Centru Comercial Unirea din Bucuresti)

SIF Muntenia are peste 6% din active in imobiliare, societatea controland indirect si propriul sediu, o cladrire de birouri de 10 etaje din centrul Bucurestiului. Sediul de pe Splaiul Unirii a fost trecut in 2013 in proprietatea Voluthema Property Developer, o firma infiintata de SIF4 pentru administrarea veniturilor din inchirierea spatiilor de birouri. Voluthema este evaluata la 32,2 mil. lei in activul SIF Muntenia (2,59% din activul total).

SIF Muntenia mai controleaza 10% din magazinul Unirea Bucuresti (SCDM), detinere estimata la 13,1 mil. lei, precum si mai bine de un sfert din actiunile Metav (METV), un parc industrial de 19 hectare din zona de nord a Bucurestiului.

SIF Oltenia: Exit din proiectul Veranda, dar focus pe centrul comercial Mercur din Craiova

(Proiect Mercur Craiova / Compania)

SIF Oltenia si-a redus semnificativ expunerea pe imobiliare anul trecut, cand a iesit din proiectul mall-ului Veranda din Bucuresti, dupa ce a vandut catre SIF Moldova pachetele de la Prodplast Imobiliare si Nord pentru 44 mil. lei. Exitul a venit in contextul in care Tudor Ciurezu, presedintele SIF5, se afla in conflict cu Florin Pogonaru, proprietarul Prodplast.

In schimb, SIF Oltenia si-a anuntat intentia de a moderniza centrul comercial Mercur din Craiova (MRDO), in care va investi 8,5 mil. euro. SIF Oltenia va contracta un credit bancar care sa acopere aceasta suma, sau va derula o majorare de capital de 35,5 mil. lei la Mercur. SIF5 are 93,3% din actiunile Mercur, detinere evaluata la 88,3 mil lei (5,2% din activele SIF5).

SIF Oltenia mai controleaza si fosta fabrica de incaltaminte Flaros Bucuresti, in prezent devenita o firma de inchiriere de spatii pentru productie si depozitare in Capitala. Flaros are 10.000 de metri patrati disponibili pentru inchiriere in zona cartierului Timpuri Noi din Bucuresti.

Sursa foto: Shutterstock / Mervas

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri