Listarea pe bursa a Postei Romane este solutia preferata de Marius Bostan, ministrul Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, care mentioneaza ca anul acesta va fi demarat procesul de privatizare. Bostan critica felul in care compania a fost administrata anterior si subliniaza ca investitiile in tehnologie la Posta Romana au fost practic inexistente dupa Revolutie.

“Listarea este o solutie pentru Posta Romana; un pachet de actiuni trebuie listat. Posta are o capacitate foarte mare de crestere insa are nevoie de capital. Poate vom reusi sa facem si o emisiune de obligatiuni prin care sa finantam Posta Romana si sa intarim in acelasi timp piata de capital romaneasca”, a declarat Marius Bostan, prezent vineri la deschiderea Bursei de Valori Bucuresti, unde a semnat un protocol de colaborare in vederea sprijinirii companiilor de IT.

Ministrul tehnocrat asteapta de la managementul privat al Postei un plan strategic si operational pe cinci ani si spera ca in maxim doua luni sa fie lansat planul de dezvoltare “Posta 2020”, cu obiective clare ce vor fi facute publice.

Procesul de privatizare va incepe in acest an, dar nu va pot spune cand va fi IPO-ul; l-as putea programa dupa ce vedem planul strategic si dupa ce vom avea o politica de dividende - Marius Bostan

“Acest plan ne va pregati si pentru atragerea de investitii de pe bursa. Procesul de privatizare va incepe in acest an, dar nu va pot spune cand va fi IPO-ul; l-as putea programa dupa ce vedem planul strategic si dupa ce vom avea o politica de dividende. Ar fi neprofesionist sa spun acum ca o vom lista anul viitor”, a mai adaugat Marius Bostan.

Intrebat care ar fi principalele masuri pe care le-ar adopta pentru modernizarea companiei, ministrul a mentionat ca nu poata sa vorbeasca in numele CEO-ului, “desi pot sa emit o opinie”.

Partea de informatizare a ramas in urma. Ma refer aici la un calculator in fiecare oficiu postal si o baza de date clara – nu e normal ca la Posta Romana sa cauti recomandate intr-un catastif si sa nu le gasesti - Marius Bostan

“Procesele in Posta Romana ar trebui automatizate, in conditiile in care de 30 de ani nu s-au mai facut investitii in acest sens. S-au facut imbunatatiri in anumite zone, dar in acelasi timp partea de informatizare a ramas in urma. Ma refer aici la un calculator in fiecare oficiu postal si o baza de date clara – nu e normal ca la Posta Romana sa cauti recomandate intr-un catastif si sa nu le gasesti. Pe partea de livrare colete Posta are de asemenea de recuperat teren; compania creste mai putin decat piata pe acest segment, iar asta arata ca managementul nu a reusit sa aiba succes la acest capitol. Este anormal cand piata are o crestere fantastica, tu sa cresti mai putin decat media”, a declarat ministrul.

Nu imi doresc sa conduc Posta Romana... decat daca va fi cazul... intr-o situatie de criza - Marius Bostan

Nu in ultimul rand, Bostan a spus ca Posta Romana va trebui sa ofere clientilor servicii financiare deoarece “lumea vrea sa gaseasca un numar cat mai mare de servicii in acelasi loc”. Posta Romana a incheiat la sfarsitul anului trecut un acord cu Nextebank, pentru oferirea de servicii bancare prin institutia de stat. La acel moment, reprezentantii Postei au spus ca plata cu POS la oficiile postale va putea fi posibila incepand din anul 2016, atat pentru serviciile bancare, cat si pentru cele traditional postale.

Bostan a concluzionat mentionand ca nu isi doreste sa conduca Posta Romana, “decat daca va fi cazul”.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri