Companiile romanesti si investitiile locale trebuie sa reprezinte principalele puncte de interes pentru guverne, in vreme ce la nivelul sistemului financiar institutiile de stat trebuie sa reduca birocratia care in prezent “sufoca” progresul, considera Eugen Voicu, fondatorul Certinvest, cel mai mare administrator independent de fonduri de investitii din Romania.

“Incurajarea mediului de afaceri, a spiritului antreprenorial si eliminarea birocratiei excesive prin intermediul unei digitalizari a relatiilor cu statul si a interconectarii bazelor de date, ar trebui sa fie prioritare”, a declarat Eugen Voicu.

Potrivit celui mai recent raport al Bancii Mondiale, Romania se afla pe locul 37 din 189 in lume intr-un clasament al usurintei de a face afaceri, mai slab decat Armenia, dar peste Italia sau Ungaria.

La nivel politic, Eugen Voicu este de parere ca Romania ar trebui sa se concentreze pe o serie de valori simple, dar care sa fie urmate de toti alesii din aparatul de stat.

“Cred ca trebuie sa ne concentram pe valorile corecte, de bun simt, care trebuiesc incurajate si practicate de mediul politic si de toate organismele cu influenta si putere de decizie. Avem nevoie de o viziune, o strategie de tara simplu formulata si asumata. Schimbarea generatiilor si implicit a mentalitatilor este necesara”, mentioneaza reprezentantul Certinvest.

Banii firmelor si ai fondurilor de investitii trebuie sa ramana in tara

Intr-un mediu financiar dominat de dobanzi bancare in scadere, Eugen Voicu spune ca sprijinul pentru investitiile alternative trebuie sa fie prioritar, la fel ca si incurajarea firmelor si a fondurilor de investitii sa isi pastreze o pondere cat mai mare din plasamente in tara.

“In industria financiara si a fondurilor de investitii as vrea sa vad o incurajare a capitalului autohton si nu descurajarea lui. De asemenea, ne trebuie mai mult curaj in zona emitentilor cu potential si suport pentru investitii alternative”, a declarat Eugen Voicu.

Reprezentantii fondurilor de investitii si de pensii romanesti au subliniat constant in ultimii ani ca in lipsa unor listari de companii importante pe Bursa de Valori Bucuresti isi vor indrepta din ce in ce mai mult atentia spre plasamente alternative sau spre actiunile unor companii straine, capitalul urmand sa iasa astfel din tara. Pe Bursa de la Bucuresti s-au listat in ultimii trei ani companiile de stat Romgaz, Nuclearelectrica si Electrica, insa din 2008 nicio companie privata nu a mai venit in piata principala.

Fondurile de investitii romanesti au in administrare 21,4 mld. lei, in vreme ce fondurile de pensii obligatorii au active de 24,6 mld. lei.

“Industria financiara este impactata puternic de tehnologia comunicatiilor moderne, dar nu cred ca in Romania vom avea schimbari curand, pentru ca suntem sufocati de birocratie si de o atitudine care descurajeaza progresul in sistemul financiar, iar astfel vom fi la coada adoptarilor de metode moderne”, a concluzionat Eugen Voicu.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri