Profitul Romgaz a scazut anul trecut cu 16%, la 1,18 miliarde de lei (265,7 milioane euro), dupa ce temperaturile mai ridicate din timpul iernii si cererea mai mica din industria chimica au redus livrarile de gaze naturale, iar afacerile companiei au consemnat un declin de 9,8% fata de 2014

Pentru 2014, Romgaz a raportat un profit de 1,4 miliarde de lei, cu 225 milioane de lei mai ridicat decat cel din 2015, conform Mediafax.

Cifra de afaceri estimata pentru 2015 este de 4,05 miliarde de lei, in scadere cu 9,8% fata de 4,49 miliarde de lei in 2014, in principal ca urmare a diminuarii cantitatilor livrate, din cauza reducerii cererii de consum, in conditiile cresterii pretului mediu de livrare.

Evolutia nefavorabila a consumului de gaze naturale in Romania a fost cauzata de inregistrarea unor temperaturi medii mai mari fata de perioadele anterioare, precum si de scaderea drastica a cererii de consum din industria chimica (indeosebi din industria ingrasamintelor), se arata in raport. In 2015, Romgaz a avut o cota de piata de 45% din consumul total de gaze naturale al Romaniei.

Nivelul de productie inregistrat, de 5,56 miliarde de metri cubi a fost sustinut de continuarea proiectelor de reabilitare a productiei in cadrul principalelor zacaminte, realizarea operatiilor de reparare si recompletare la un numar de 183 de sonde, instalarea unor noi capacitati de comprimare gaze si punerea in exploatare a unor zacaminte noi.

"Rezultatele au fost totusi afectate de cererea slaba de gaze naturale, in special in trimestrele doi si patru, fapt care a determinat inregistrarea unui declin de aproximativ 1,8% comparativ cu anul precedent", noteaza Romgaz.

Investitiile totale realizate au fost in valoare de 925 milioane de lei, mai mici decat cele din 2014 (cand s-au situat la 1,086 miliarde de lei), ca urmare a scaderii investitiilor specifice si amanarii unor lucrari.

In cadrul activitatii de explorare (onshore) au fost finalizate lucrarile de achizitie seismica 3D (realizarea ultimilor 900 kilometri patrati dintr-un total de 4.000 kilometri patrati) angajate in fata statului roman, continuate lucrarile de evaluare si dezvoltare, prin forajul a zece sonde, pentru valorificarea unei resurse contingente cumulate de circa 4,5 miliarde de metri cubi si realizarea unui numar de foraje de explorare care au permis punerea in evidenta si verificarea (pozitiva) a unei resurse prospective (P 50) de circa 12 miliarde de metri cubi. Totodata, urmare a lucrarilor desfasurate in perimetrul offshore Trident, din Marea Neagra, a fost evidentiat un zacamant de gaze naturale ale carui rezerve pot depasi 30 miliarde de metri cubi.

Compania este controlata de statul roman, cu o participatie de 70%, restul titlurilor fiind in posesia altor actionari.

Compania a decis ca profitul net de repartizat actionarilor pentru anul 2015 sa fie suplimentat cu aproximativ 200 milioane de lei.

"Pentru determinarea profitului net de repartizat, profitul net al anului 2015 va fi majorat cu valoarea amortizarii mijloacelor fixe, valoarea ramasa neamortizata a mijloacelor fixe scoase din functiune si a lucrarilor abandonate care au fost finantate din cota de cheltuieli necesare dezvoltarii si modernizarii productiei de gaze naturale, conform Hotararii Guvernului 168/1998, in suma estimata de 200 milioane lei", se arata in raportul anual preliminar, publicat luni de Romgaz pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti.

Compania este controlata de statul roman, cu o participatie de 70%, restul titlurilor fiind in posesia altor actionari.

Sursa foto: noomcpkstic / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri