Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului KMG International, a inregistrat un rezultat net consolidat (neauditat) in valoare de 62 milioane dolari in anul 2015, marcand astfel trecerea pe profit a rafinariilor Petromidia si Vega, conform unui comunicat al companiei.

Rezultatul operational consolidat (EBITDA) s-a ridicat la 112 milioane dolari in 2015, in crestere cu 30% fata de cel aferent anului 2014 (86 milioane dolari). Scaderea semnificativa a cotatiilor internationale ale produselor petroliere au determinat scaderea cu 24% a cifrei de afaceri bruta consolidata din, la 3,8 miliarde dolari, fata de 5,6 miliarde dolari in 2014.

“Pe platforma Petromidia, investitiile realizate in perioada 2007 – 2015 pentru modernizarea si cresterea capacitatilor de productie, precum si pentru alinierea produselor la standardele internationale de calitate si mediu, depasesc valoarea de 1,4 miliarde dolari. Prin performantele entitatilor de productie, KMG International isi reconfirma rolul de jucator important in regiunea Marii Negre si de partener strategic pentru Romania in domeniul energetic”, a declarat Azamat Zhangulov, Senior Vice President KMG International.

Petromidia, care asigura peste 40% din capacitatea de rafinare a Romaniei, a prelucrat 4,95 milioane tone materie prima in 2015, nivel similar recordului atins in 2014 (5,05 milioane tone) in conditiile in care instalatiile de productie au fost oprite temporar pentru o perioada de 40 de zile pentru revizia generala programata, operatiune finalizata cu succes in conditii de siguranta optime.

Petromidia a produs cea mai mare cantitate de motorina din istoria sa (2,47 milioane tone) in 2015, la cel mai bun randament (50%, fata de 48,8% in 2014 si 46% in 2013).
Exporturile Rompetrol Rafinare si-au mentinut trendul ascendent din punct de vedere cantitativ in 2015, fiind mai mari cu 2% comparativ cu cele din 2014. Valoarea exporturilor s-a ridicat la aproximativ 1,3 miliarde dolari in 2015, nivel mai scazut comparativ cu anul 2014.

Segmentul de rafinare

Pe segmentul de rafinare, cifra de afaceri bruta a fost de aproximativ 3 miliarde dolari in anul 2015, in scadere cu 35% fata de anul 2014, fiind influentata de scaderea cotatiilor internationale si oprirea temporara a activitatii celor doua rafinarii, Petromidia si Vega, pentru efectuarea reviziei programate din perioada octombrie – noiembrie 2015.
In trimestrul IV 2015, Petromidia a procesat 831 mii tone materie prima, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost procesate 1,3 milioane de tone. Gradul de utilizare a capacitatii de rafinare a fost de 46% in trimestrul IV 2015, in scadere cu 46% fata de perioada similara a anului trecut.

Rafinaria Vega a prelucrat 328 mii tone in 2015, in crestere cu 6% fata de anul trecut, cand au fost procesate 308 mii tone. De asemenea, gradul de utilizare a capacitatii rafinariei Vega a fost de 99,6% in 2015, mai mare cu 6% fata de anul trecut.

In trimestrul IV 2015, cantitatea de materie prima procesata de rafinaria Vega a fost de aproape 77 mii tone, in scadere cu 11% fata de perioada similara a anului trecut, cand au fost procesate 87 mii tone, iar gradul de utilizare a capacitatii de rafinare (93%) a scazut cu 12% in 2015 comparativ cu cel din 2014.

Segmentul de petrochimie

Productia totala de polimeri realizata de divizia de petrochimie a companiei Rompetrol Rafinare in 2015 a fost de peste 142 mii tone, in scadere cu 4,5% fata de anul precedent, cand s-au produs 149 mii tone. In trimestrul IV 2015, productia totala de polimeri in Petrochimie a fost de 28 mii tone, in scadere cu 29% fata de perioada similara a anului trecut, cand s-au produs 39 mii tone, scadere determinata in special de perioada de revizie generala programata.

Segmentul de distributie

Rezultatele financiare ale anului 2015 pentru segmentul de distributie au fost negativ influentate de deprecierea cursului de schimb USD/RON, dar si de marje mai mici, exprimate in dolari, pentru produsele petroliere, pe piata romaneasca. Efectele pozitive datorate optimizarii costurilor si a canalelor de distributie au fost cotrabalansate astfel, iar profitul operational (EBITDA) in 2015 a scazut cu 20%, comparativ cu anul 2014.

Cifra de afaceri a segmentului de distributie in valoare de 2,3 miliarde USD a fost cu 28% mai scazuta comparativ cu cea inregistrata anul trecut. Descresterea intr-o proportie mai mare a veniturilor, comparativ cu volumul vanzarilor este determinata de scaderea cotatiilor internationale, dar si de cresterea cursului USD/RON cu 15% in trimestrul IV si cu 20% in anul 2015, comparativ cu aceleasi perioade ale anului 2014.

Pe zona de retail, trendul crescator al vanzarilor a fost mentinut. Volumul total al vanzarilor a scazut cu 52 mii tone sau cu 2,7% comparativ cu anul 2014. Scaderea vanzarilor en-gros a fost influentata de diminuarea productiei rafinariei Petromidia pe parcursul reviziei generale programate.

Rezultatul net (-18 milioane dolari) a fost impactat negativ de recunoasterea provizionului in relatie cu amenda primita de la Consiliul Consurentei de subsidiara Rompetrol Downstream SRL, in urma demersurilor legale efectuate si a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, si reprezinta 2% din cifra de afaceri a anului 2010. Amenda vizeaza o presupusa incalcare a legii concurentei si a tratatului de functionare al Uniunii Europene si a fost aplicata tuturor marilor jucatori de pe piata petroliera romaneasca. Decizia Inaltei Curti este irevocabila, dar pot fi exercitate cai extraordinare de atac dupa comunicarea deciziei motivate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri