Romania a iesit joi pe pietele financiare internationale prin redeschiderea celor doua emisiuni de eurobonduri lansate in octombrie anul trecut, cu maturitati in 2025 si 2035, prin care a atras la momentul respectiv fonduri de 2 miliarde de euro.

Randamentul orientativ a fost anuntat la 2,65% pentru obligatiunile in euro scadente in 2025, respectiv la 3,95% pentru cele cu maturitatea in 2035, a declarat pentru Reuters o sursa apropiata situatiei, conform Mediafax.

Citigroup, HSBC, Raiffeisen Bank International si UniCredit sunt aranjorii.

"Randamentele indicative sunt bune. Cand iesi cu o suma mare trebuie sa platesti un premium fata de piata secundara. Este in linie cu ce au platit si alte tari", a declarat economistul sef al ING Bank Romania, Ciprian Dascalu.

Romania are cel mai redus rating din categoria recomandata pentru investitii din partea celor trei mari agentii de evaluare financiara - "Baa3" din partea Moody's, iar din partea Standard & Poor's si Fitch "BBB-".

Ministrul de Finante, Anca Dragu, a declarat in ianuarie, intr-un interviu pentru Bloomberg, ca Romania analizeaza lansarea unei emisiuni de eurobonduri mai degraba mai curand decat mai tarziu, iar euro este moneda preferata.

Romania a atras in octombrie de pe pietele internationale 2 miliarde euro prin vanzarea de obligatiuni cu maturitatea pe zece, respectiv 20 de ani.

Obligatiunile cu scadenta de 20 de ani reprezinta cea mai lunga maturitate pentru titluri in euro vandute de statul roman pana in prezent.

Ministerul Finantelor Publice a vandut obligatiuni pe 10 ani in valoare de 1,25 miliarde euro si titluri pe 20 de ani in valoare de 750 milioane euro, ambele fiind emisiuni noi.

Anterior anuntului privind inchiderea tranzactiei din octombrie, ofertele primite din partea bancilor au urcat la peste 5,5 miliarde euro, cumulat pentru ambele emisiuni de obligatiuni, a scris la momentul respectiv Reuters.

Pentru anul 2016, programul de imprumuturi al Romaniei prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna, dar vizeaza si iesiri pe pietele externe in valoare de 3 miliarde euro, in functie de oportunitati. De asemenea, statul intentioneaza sa-si asigure 1,5 miliarde euro prin trageri din imprumuturile contractate de la institutii financiare internationale.

Finantele au in vedere si lansarea unei emisiuni noi de titluri de stat pe piata interna in valoare de aproximativ 1 miliard euro si maturitate de cel putin cinci ani, pentru refinantarea partiala a titlurilor de stat in valoare totala de 1,6 miliarde euro care ajung la scadenta pe piata interna anul acesta.

De asemenea, ar putea fi luata in calcul si o eventuala redeschidere a acestei emisiuni, "in contextul relaxarii cerintelor BNR privind nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ale institutiilor de credit", se arata in programul de emisiuni pentru anul 2016, publicat de Ministerul Finantelor.

Sursa foto: wongwean / shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri