Antreprenorii romani din energie si servicii energetice, care si-au construit afacerile in ultimii 25 de ani, au ocolit pana acum piata de capital, preferand sa se axeze pe crestere si extindere. Optica lor s-a schimbat insa, astfel ca in viitorul apropiat iau in calcul varianta listarii la bursa, dar nu numai.

„Am discutat cu cei de la Bursa, momentul stim toti ca nu e cel mai potrivit. Cred insa foarte mult ca in 2016-2017 sectorul de energie si servicii este in proces de consolidare. Noi vrem sa facem achizitii, iar urmatorul pas este listarea la bursa, pentru atragerea de capital, in 2017”, a declarat Teofil Muresan, proprietar al companiei Electrogrup din Cluj.

Electrogrup Cluj activeaza, de 18 ani, pe piata serviciilor de infrastructura in mai multe domenii, respectiv energie, telecom sau constructii civile. Compania are birouri in Germania si Anglia, iar in acest an vrea sa intre si pe piata din Rusia.

O alta companie controlata de antreprenori romani, Electroalfa din Botosani, se pregateste fie de o listare la bursa fie de atragerea unui investitor strategic sau financiar, potrivit lui Gheorghe Ciubotaru, proprietarul companiei. El a adaugat ca Electroalfa si-a facut o strategie pana in 2020 care vizeaza o crestere „foarte puternica a business-ului” si extindere pe alte piete, de la care se asteapta sa furnizeze cea mai mare parte a veniturilor.

„Electroalfa se pregateste de o posibila listare, dar dupa ce ne vom consolida pe mai multe piete si vom deveni jucator regional. Dupa 2018 vom aborda foarte serios acest subiect. Sa vedem daca bursa e cea mai buna varianta, investitorul financiar sau cel strategic”, a spus Ciubotaru.

Electroalfa, activa de 25 de ani, produce echipamente electrice de joasa si medie tensiune, echipamente de electroalimentare pentru aplicatii speciale, confectii metalice in trei fabrici in Botosani. Compania produce si energie din surse regenerabile, iar anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 30 milioane de euro. In 2020, compania estimeaza afaceri de peste trei ori mai mari, respectiv de circa 100 milioane de euro.

Stefan Gadola, vicepresedinte executiv al EnergoBit din Cluj, spune ca listarea la bursa nu este o prioritate pentru companie. EnegoBit a fost infiintata de trei antreprenori romani in 1990, dar in prezent principalul actionar este fondul de investitii polonez Innova Capital.

„Acum 7-8 ani ne-am gandit sa iesim pe bursa, dar nu am facut acest pas, motivul fiind acea blocare a elasticiatii noastre. Pe bursa nu poti lua decizii rapide pentru ca birocratia e mare. Acum trei ani am ales sa vindem o parte din actiuni, pentru ca a fost o oferta deosebita. Azi, noi si investitorul nostru, ne gandim sa facem un exit, fie pe bursa fie catre un investitor strategic, dar nu curand”, a afirmat Gadola.

Potrivit lui Gadola, EnergoBit cauta oportunitati de afaceri in afara tarii, dar preponderent s-a concentrat pe activitatea din tara.

„Avem niste servicii complete, de la consultanta, proiectare, executie, service, suntem aproape de consumator in primul rand. E foarte mult de lucru”, a spus Gadola.

Sursa foto: TunedIn by Westend61

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri