Intr-o piata financiara globala in care lichiditatea se afla la niveluri record, piata de capital romaneasca are nevoie de noi companii pentru a putea atrage masa de bani pe care investitorii internationali o au la dispozitie. Prezenti la prima editie a conferintei The New Market, reprezentantii institutiilor de stat si principalii actori din piata de capital romaneasca au vorbit despre masurile necesare dezvoltarii pietei de capital, dar si despre viitoarele listari pe bursa, pornind de la “mamutul” Hidroelectrica si pana la clubul de fotbal Rapid Bucuresti.

Cititi in continuare care au fost cele mai importante declaratii facute in cadrul conferintei The New Market, organizata de wall-street.ro in parteneriat cu Citi Romania, Musat&Asociatii si Depozitarul Central.

Mircea Ursache – vicepresedinte, ASF

Dupa ce au fost inventariate toate pachetele de actiuni detinute de statul roman in acest moment, atat cele majoritare, cat si cele minoritare, inclusiv regiile autonome care tin de administratiile locale, ministrul Finantelor a solicitat, celor care au facut parte din comitetul interministerial, propunerile finale privind companiile care pot fi listate pe bursa. Fiecare minister isi face o analiza serioasa pentru a vedea cu ce vine in piata. Guvernul va anunta ulterior programul de listari care, bineinteles, nu se vor face imediat, ci se va intinde pe o perioada mai lunga de timp.

Am pe masa o solicitare a clubului Rapid Bucuresti pentru listarea pe piata de capital romaneasca. Este in analiza insa mai au de trecut un prag: sa isi aprobe planul de reorganizare si sa iasa din insolventa.

Marius Bostan - ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale

Un plan de listari pe 4 ani poate sa fie un obiectiv pentru noi si se lucreaza la el. Cred ca planul se poate anunta in acest an si ma indoiesc ca urmatorul guvern il va schimba dramatic, atat timp cat propunerile de companii vor fi bine argumentate.

Cum ne-am putea diferentia ca piata de capital de alte piete? Prin prezenta unor firme high-tech la cota bursei. Ne putem diferentia si prin atragerea la bursa a firmelor din agricultura. Despre celeltate firme vorbeste toate lumea, eu chiar incerc sa fac ceva in acest domeniu. Apoi, ar fi atractiva listarea firmelor de servicii publice de interes regional, in special cele de apa si de energie termica. Ganditi-va cate sunt si cat capital este acolo.
Din 2013 Posta putea sa primeasca bani pentru serviciu universal, ca orice posta din lume. Ma legam cu lantul de usa Postei. Este indamisibil sa ai posibilitatea sa obtii niste venituri si actionarii, statul si FP... Eu imi taiam o mana daca eram actionar acolo. Cine se opune si de ce?

Ludwik Sobolewski – director general, Bursa de Valori Bucuresti

Daca statul chiar isi doreste ca Romania sa fie considerata de investitorii internationali o piata emergenta, atunci ar trebui pur si simplu sa vanda (n.red. pe bursa) inca 3% din Romgaz. Aceasta masura, precum si listarea Hidroelectrica, reprezinta ‘cheile’ unui eventual upgrade al pietei de capital romanesti la statutul de “emerging market”.

Avem nevoie de lichiditate pe Bursa de Valori Bucuresti si este important sa aducem noi companii in piata, dar la fel mult avem nevoie si de o crestere a free-float-ului companiilor deja existente. Capitalizarea BVB este de 18 miliarde euro, aproape de nivelul Ungariei, dar rulajele sunt de cateva ori mai mici decat la Budapesta. Acest lucru se intampla din cauza free-float-ului mai redus pe care il avem.

Tibor Pandi – CEO, Citi Romania

Feedback-ul pe care il primim de la clienti cand le propunem Romania ca optiune de investitie este ca vor ‘lichiditate, lichiditate, lichiditate’. Nu este ‘rocket science’, BVB are nevoie de lichiditate pentru a putea atrage jucatorii globali de calibru, fondurile de tip Black Rock. In Polonia rulajul zilnic este de circa 200 mil. euro, in Ungaria 20 mil. euro, in Romania 5-7 mil. euro, iar in alte piete din regiune cifrele sunt dezastruoase: 2 mil. euro in zilele bune la Zagreb si 200.000 euro pe zi in Bulgaria. Romania sta mai bine decat aceste piete, dar este in continuare loc pentru imbunatatiri.
Avem nevoie de trei companii noi cu un free-float semnificativ, iar statul roman are un rol important de jucat aici. Daca am avea aceste companii, Romania ar putea obtine statutul de piata emergenta.

La nivel global vedem un nivel de lichiditate fara precedent; investitorii au probleme cand vine vorba de gasirea unor optiuni unde sa isi plaseze fondurile. Din perspectiva geografica, majoritatea banilor vor merge catre Europa si mai ales spre vestul continentului.

Silvia Buicanescu - directorul general, Depozitarul Central

Obiectivul particular al strategiei Depozitarului Central este acela de a reduce riscurile si de a creste eficienta pietei financiare in beneficiul emitentilor, investitorilor si participantilor la piata

Pe lista prioritatilor ce fac parte din strategia Depozitarului Central in acest an se afla, printre altele, ajustarea tarifelor si comisioanelor in vederea alinierii la tarifele percepute de alti depozitari centrali din Uniunea Europeana; armonizarea, standardizarea si integrarea activitatilor post-tranzactionare; automatizarea si standardizarea proceselor de operare si asigurarea unei structuri de conturi compatibile cu standardele si platformele europene.

Cristian Agalopol – director executiv departament piete de papital Romania si Bulgaria, Citi Romania

Prioritatea zero este sa continuam eforturile colective cu ASF, Bursa de Valori si Depozitarul Central sa reusim sa gasim solutiile pentru ca piata de capital sa obtina statutul de piata emergenta.

Multi clienti ne spun ca piata de capital este foarte scumpa si birocratica. Sunt 4.000-5.000 de nerezidenti care au conturi dechise si au dificultati majore la acest capitol.

Daca vom avea o disciplina mai rigurosa si vom comunica mai bine cu investitorii internationali, vom reusi sa avem un plus in fata acestora si vom reusi sa punem Romania pe harta pietelor financiare si de capital din lume.

Razvan Stoicescu - partener, Musat & Asociatii

Din punctul nostru de vedere, al casei de avocatura, daca ni se spune sa terminam procedurile intr-o luna (n.red necesare listarii Hidroelectrica), vom termina intr-o luna. Cred ca listarea este plauzibila mai degraba in primavara lui 2017, dupa solutionarea insolventei. Documentul cel mai important pentru listarea Hidroelectrica este prospectul, iar redactarea acestuia dureaza in general 2-3 luni. Problema pe care o vad este ca data listarii ar putea sa coincida cu alegerile din toamna, iar in aceste conditii nu imi dau seama daca managerii IPO-ului ar putea cumva sa impinga timeline-ul pana la inceputul anului 2017, eventual in primavara anului, cand situatia politica este clarificata.

Legislatia romaneasca din piata de capital nu este principala problema a bursei. Avocatii vor gasi mereu solutii, iar in trecut s-au descurcat, dovada ca au existat tranzactii majore pe Bursa de Valori Bucuresti. La nivel de legislatie in Romania s-a implementat cam tot ce s-a cerut si in celelalte piete din Uniunea Europeana. Singura mica problema este legata de o anumita incoerenta in documentele legislative romanesti.

Oana Truta – vicepresedinte, Franklin Templeton

Daca ar fi sa spun ce isi doreste Franklin Templeton in piata de capital romaneasca este simplu: vrem listari si oferte publice de actiuni. Pentru a fi siguri ca Romania va fi luata in calcul de MSCI in vederea obtinerii statutului de piata emergenta, credem ca statul va trebui sa faca la Hidroelectrica o oferta de cel putin 15% din actiunile companiei, astfel incat sa indeplinim criteriile de free-float.

Fondul Proprietatea si-a exprimat interesul pentru a participa atat la aceasta listare cat si la un eventual IPO al CN Aeroporturi Bucuresti. Nu am decis care va fi procentul de actiuni pe care vrem sa il scoatem la vanzare, impreuna cu statul roman, la aceste oferte publice.

Bogdan Campianu – managing partner Wood&Co

Este important ca guvernul actual sa lase in urma un calendar al privatizarilor care sa cuprinda 1-3 astfel de listari in fiecare an. Acest calendar ar trebui sa contina nume de companii care in mod realist se pot lista in piata - nu doar Tarom, CFR Marfa sau CE Oltenia - si care pot deveni intr-adevar niste ‘campioni’ ai bursei locale.

Nu cerem statului sa faca sacrificii atunci cand listeaza. Daca ne uitam la felul in care s-au dezvoltat companiile de stat listate in ultimii ani, vom vedea imbunatatiri semnificative la nivel de guvernanta corporativa si chiar la nivelul profitabiltiatii, asa ca IPO-urile au adus beneficii si statului roman.

Foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri