Reprezentantii investitorilor din piata de capital au cerut Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) o relaxare a conditiilor de investitii impuse fondurilor de pensii romanesti, cele mai importante aspecte vizand interdictia plasamentelor in instrumente financiare emise de companiile imobiliare, precum si limitarea plasamentelor in actiunile companiilor listate pe bursa.

“Exista interes din partea unor companii de real estate pentru a veni in piata de capital romaneasca, iar in acest context ar fi interesant de stiut daca ASF se gandeste sa relaxeze norma care interzice fondurilor de pensii sa faca plasamente in imobiliare”, a mentionat, in cadrul conferintei The New Market, Bogdan Campianu, managing partner in cadrul casei de brokeraj Wood&Co.

Nu cred ca interzicerea investitiilor in imobiliare isi are sensul; nu sunt droguri sau armament sa le interzicem - Marius Bostan

Mircea Ursache, vicepresedinte ASF, s-a declarat in favoarea unei astfel de modificari, mentionand ca a cerut o revizuire a normei.

“Anterior am cerut colegilor de la pensii din ASF sa analizeze norma si sa permita o eventuala modificare; astazi in piata nu mai sunt aceleasi considerente pe baza carora a fost luata initial decizia de a limita investitiile fondurilor de pensii. Cred ca sunt mai multi responsabili din societatile de administrare ale fondurilor de pensii private care au cerut acelasi lucru. Eu le voi reaminti acum colegilor din ASF ca piata de capital cere acest lucru”, a declarat Mircea Ursache.

“Nu cred ca interzicerea investitiilor in imobiliare isi are sensul; nu sunt droguri sau armament sa le interzicem. Un prag pana la care se pot face plasamente in imobiliare ar fi mai ok. Inteleg totusi temerea care a existat la momentul stabilirii normei”, a mai adaugat Marius Bostan, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, de asemenea prezent la conferinta The New Market.

In 2012, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, institutie ale carei responsabilitati au fost preluate intre timp de ASF, a emis o norma care limiteaza investitiile fondurilor de pensii private doar la obligatiunile si titlurile de creanta emise de companii cu “investment grade” (n.red. evaluate si recomandate investitiilor de o agentie de rating). In aceeasi norma se mentiona si faptul ca fondurile de pensii obligatorii nu vor mai putea sa investeasca in niciun instrument financiar emis de o companie din domeniul imobiliar. Decizia venea si ca urmare a ecourilor negative care inca persistau in pietele financiare dupa criza imobiliara din SUA din 2007-2008.

Agalopol, Citi: Fondurile mutuale si de pensii, sa fie stimulate sa mareasca investitiile pe Bursa de Valori Bucuresti

Cristian Agalopol, director executiv Citi Romania, a cerut de asemenea stimularea unui procent mai mare de investitii care sa provina din zona fondurilor de pensii si fondurilor mutuale catre Bursa de Valori Bucuresti.

Teoretic, fondurile de pensii private obligatorii pot sa investeasca pana la 50% din active in actiuni, insa limita reala se afla in jurul unui procent de circa 20%, din cauza faptului ca fondurile trebuie sa se incadreze in limitele unui coeficient de risc stabilit de ASF.

Titluri de stat Obligatiuni municipale Obligatiuni supranationale Obligatiuni corporative Conturi bancare Actiuni listate Fonduri mutuale Instrumente derivate

In ce investesc fondurile de pensii private obligatorii (% active)

66% 1,6% 1% 3,6% 6,5% 17,7% 3,7% 0%

“Coeficientul de risc este stabilit la 25%, insa mult mai important este felul in care acesta se calculeaza si ponderile de risc ajustate pe fiecare clasa de active. Coeficientul a fost modificat usor anul trecut, permitand fondurilor de pensii sa aiba o expunere mai mare pe actiuni, insa vorbim de doar cateva procente, nimic semnificativ”, a explicat reprezentantul unui fond de pensii local.

Fondurile de pensii private obligatorii nu au depasit niciodata de la infiintare o expunere medie mai mare de 20% pe actiuni. La sfarsitul lui ianuarie, expunerea era cifrata la 17,7% (fata de 19,2% in decembrie 2015), administratorii fondurilor mutand o parte din bani in depozitele bancare incercand sa se protejeze de scaderile de pe burse de la inceputul anului.

“Vad nevoia unei modificari a reglementarilor in sensul unei alocari mai mari catre plasamentele in actiuni din partea fondurilor de pensii; am discutat de mai multe ori in sedintele de Consiliu tot ansamblul de reglementari sub aspectul investitiilor. Din cate simt exista o tendinta de a schimba procentele investitionale; asteptam ca sectorul pensiilor private din cadrul ASF sa vina cu o astfel de nota in Consiliu”, a mentionat vicepresedintele ASF Mircea Ursache.

Limitarea investitiilor in actiuni ale fondurilor de pensii obligatorii reprezinta doar unul dintre motivele pentru care acestea nu fac plasamente mai mari pe bursa. Administratorii fondurilor de pensii au subliniat adesea in ultimii ani faptul ca lichiditatea redusa de pe bursa locala, precum si absenta din piata a unor mari companii romanesti ii lasa fara optiuni de investitie in actiuni.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri