Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) vrea sa elaboreze pana la jumatatea acestui an un proiect de lege al Fondurilor Alternative de Investitii, cu un important impact asupra SIF-urilor. Mihai Fercala, cel mai longeviv sef al unui SIF, spune ca societatile ar putea ajunge chiar sa se desfiinteze daca noua legislatie va forta transformari semnificative.

Anul trecut a intrat in vigoare legea 74 prin care se stabilesc normele in materie de autorizare si desfasurare a activitatii ale administratorilor de fonduri de investitii alternative (AFIA). Documentul transpune in legislatia locala prevederile Directivei Europene DAFIA, in baza noii legi SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP) fiind clasificate drept fonduri de investitii alternative.

Pana la sfarsitul primului semestru din 2016, ASF va elabora un proiect de lege al Fondurilor Alternative de Investitii, care ulterior va intra in dezbatere publica timp de 30 de zile, urmand ca apoi sa ajunga pe masa Ministerului de Finante. Dupa un eventual aviz favorabil al Finantelor, proiectul ar urma sa fie trimis in plenul Parlamentului pentru a fi votat. Este insa greu de crezut ca legea ar putea intra in vigoare anul acesta avand in vedere ca odata cu inceperea sesiunii parlamentare din septembrie este asteptat si startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare.

Daca prin efectul legii se schimba obiectul de activitate, SIF-urile vor disparea din piata pentru ca investitorii vor fi indreptatiti sa isi ceara banii inapoi. Ce ar fi daca de maine o lege ar spune ca Dacia trebuie sa faca triciclete? - Mihai Fercala

O posibila schimbare a obiectului de activitate al SIF-urilor a fost unul dintre cele mai discutate aspecte la o dezbatere organizata joi de Organizatia Profesionistilor din Piata de Capital.

“SIF-urile sunt entitati private. Ce ar fi daca de maine o lege ar spune ca Dacia trebuie sa faca triciclete? Ar avea dreptate Renault sa se intrebe de ce pe ei nu i-a intrebat nimeni nimic? Doar actionarii pot schimba obiectul de activitate al unei companii private. Din 1996 obiectul de activitate al SIF-urilor este definit. Daca prin efectul legii se schimba obiectul de activitate, SIF-urile vor disparea din piata pentru ca investitorii vor fi indreptatiti sa isi ceara banii inapoi. Eu nu cred ca este nevoie de o lege a SIF-urilor si a Fondul Proprietatea”, a declarat Mihai Fercala, presedintele directoratului SIF Transilvania (SIF3).

De cealalta parte, reprezentantii ASF au subliniat ca noua lege nu ar trebui sa impuna o modificare a obiectului de activitate. “Singura modificare care s-ar face ar viza mai degraba o completare privind administrarea riscurilor. Nu vorbim de acordarea dreptului de retragere al actionarilor in baza legii 31”, a spus Florentina Boboc, director Directia Reglementare - Autorizare ASF.

Seful SIF Transilvania s-a declarat impotriva existentei unei legi speciale a SIF-urilor si Fondul Proprietatea, in conditiile in care exista deja legislatie in acest sens.

“De cate ori sa mai schimbam legislatia doar pe considerentul ca ‘trebuie sa o facem’? Poate tocmai aceste schimbari repetate reprezinta unul dintre motivele pentru care piata locala nu este atractiva pentru investitori. SIF-urile in ziua de astazi au deja un obiect de activitate, si au deja obligatia de a se incadra in niste limite impuse de lege”, a mai adaugat Mihai Fercala.

Cum va fi afectata politica de investitii a fondurilor de noua lege

Noua lege va “imparti” fondurile de investitii in fonduri care se adreseaza investitorilor de retail, sau investitorilor profesionali. In functie de categoria in care se vor incadra, politica de investitii a acestora va trebui urmeze anumite limite stabilite de lege. De exemplu, in cazul fondurilor unde predomina investitorii de retail, noua lege ar putea introduce praguri maxime de detinere in actiuni ale unor societati care nu se tranzactioneaza pe o piata reglementata (societati nelistate sau societati listate pe un sistem alternativ de tranzactionare).

“Politica de investitii va tine cont de modalitatea in care sunt structurate in prezent organismele de plasament colectiv in valori mobiliare (OPCVM). Vom avea in vedere investitiile si detinerile actuale ale acestora, iar tipurile de fonduri de investitii pe care le vom crea vor fi gandite in asa fel incat sa ‘imbrace’ tipurile de OPCVM care functioneaza in prezent. Exista in dezbatere un procent care sa limiteze detinerile in astfel de titluri, insa nu va pot spune o cifra in momentul de fata”, a declarat Florentina Boboc.

SIF-urile ar putea sa aiba o problema serioasa daca ASF va limita puternic detinerile in companii nelistate sau care nu se tranzactioneaza pe o piata reglementata, in conditiile in care acestea au portofolii semnificative de actiuni in cadrul unor foste companii din piata Rasdaq (in prezent delistate sau transferate in piata AeRO), sau in cadrul unor companii care nu s-au tranzactionat niciodata pe bursa. In aceasta situatie se afla SIF Oltenia, care controleaza un pachet de 6,2% din actiunile BCR, si care reprezinta 22,1% din activele SIF-ului cu sediul in Craiova.

“Daca SIF-urile au anumite portofolii, si, ca efect al legii, se va sti ca intr-un an SIF Oltenia are termen trei luni ca sa vanda cu orice pret actiunile BCR, evident ca i se va oferi 10% din valoarea reala a titlurilor bancii. Nu trebuie sa punem bariere care sa duca la limitarea obiectului de activitate al SIF-urilor si care vor duce la o scadere drastica a rentabilitatii acestora”, a mentionat Mihai Fercala.

In ceea ce priveste limitarea detinerilor de actiuni la 5% din capitalul SIF-urilor, mentionata in legea pietei de capital si a carei eliminare a fost intens dezbatuta in ultimii ani, nu este clar in momentul de fata daca ea va fi abordata in vreun in noul proiect de lege la care ASF lucreaza. Intrebati despre posibilitatea aparitiei unor noutati in acest sens, reprezentantii Autoritatii s-au limitat sa mentioneze ca in prezent nu doresc sa se pronunte cu privire la posibila eliminare a pragului la SIF-uri.

Foto: Mediafax / Mihai Fercala (stanga) , alaturi de fostul Ministru al Turismului Elena Udrea si primarul localitatii Mangalia - Claudiu Tusac, la inaugurarea unui hotel in statiunea Saturn

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri