Piata de fuziune din Romania a inregistrat anul trecut, in ciuda numarului mai redus de tranzactii, de peste 23%. Valoarea toatala a tranzactiilor a fost estimata la 3,65 miliarde dolari, conform unui studiu realizat de Ernst&Young.

Sectoarele cele mai atractive au fost IT-ul, sectorul energetic si cel minier, acestea inregistrand si cele mai multe tranzactii (cate 13 de fiecare). Segmentul de real estate (12 tranzactii) si sectoarele de servicii si sanatate (cate 11 tranzactii in fiecare) au completat topul, conform Mediafax.


"Anul 2015 a continuat efervescenta anului precedent. Stabilitatea macroeconomica a readus sentimentul pozitiv in perspectivele de afaceri si a dat incredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedeta, din perspectiva valorii tranzactiilor in 2015, atat in Romania, cat si in Europa Centrala si de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne asteptam sa fie in continuare activ alaturi de sectoare precum IT, productie, energie sau servicii", a declarat Florin Vasilica, liderul departamentului Asistenta in tranzactii, EY Romania.

De unde provin cei mai importanti investitori straini de pe pietele din Romania

Majoritatea tranzactiilor au fost facute de investitori straini, peste 60% fiind efectuate de investitori care si-au marcat in acest fel intrarea pe piata sau companii multinationale care si-au consolidat pozitia in Romania.
La nivel regional, Slovacia este singura tara din Europa Centrala si de Est care a reusit sa atraga o pondere mai mare de companii straine.

Cei mai importanti investitori straini au provenit anul trecut din SUA(10%), urmati de cei din Irlanda si Marea Britanie (cu cate 8%), spre deosebire de anul anterior cand piata era dominata de Germania si Austria.

"Date fiind previziunile macroeconomice, precum si evolutia de pana acum din anumite sectoare sau portofolii de investitii, ne asteptam ca tranzactiile transfrontaliere sa creasca, pe fondul solutiilor strategice alese de anumiti jucatori din sectoarele active in M&A, pentru a tine pasul cu firmele concurente care si-au consolidat deja pozitia prin achizitii", a mai spus Florin Vasilica.

Din cele 123 de tranzactii derulate anul trecut, 39% au fost facute publice, fata de 36% in 2014. De asemenea, valoarea medie a tranzactiilor sub 100 milioane dolari s-a mentinut constanta, la 21 mil dolari, se arata intr-un comunicat E&Y.

Sursa foto: lassedesignen/shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri