Nuclearelectrica (SNN) se afla in cautarea unor noi oportunitati de afaceri avand in vedere scaderea preturilor la energie, potrivit declaratiilor facute de directorul general Daniela Lulache la o intalnire cu membrii Investors Club Bucuresti. In acest sens, compania ar putea sa isi utilizeze licenta de furnizare pe care o detine. Sefa Nuclearelectrica a mai spus ca Unitatea 1 va fi oprita timp de aproape doi ani, in perioada 2025-2026, pentru retehnologizare.

“Nuclearelectrica este un participant la piata, nu poate controla piata si in contextul observarii scaderii preturilor la energie, inca de la momentul inceperii scaderii graduale a preturilor pe piata competitiva, conducerea SNN si-a propus identificarea unor noi oportunitati de business care sa determine o crestere financiara", a mentionat Daniela Lulache.

Compania a vandut anul trecut 79% din productie pe piata competitiva, iar in 2016 va vinde 86%. Din cauza impactului avut de subventiile la energie regenerabila, preturile in piata competitiva au scazut constant in ultimii ani, de la 200 lei/MWh in 2012, la 158 lei/MWh in 2015.

Costurile fixe mari si capacitatea de productie limitata sunt alte doua elemente care impiedica o imbunatatire semnificativa a rezultatelor financiare, spun reprezentantii companiei, care adauga faptul ca in aceste conditii diversificarea ramane singura metoda de crestere financiara.

In 2014, Nuclearelectrica a mai avut o tentativa de a-si extinde business-ul, la acel moment compania anuntand ca analizeaza preluarea unei parti din activele Enel in Romania. Enel a renuntat insa ulterior la vanzarea subsidiarelor locale.

In prezent, SNN este in proces de analiza a utilizarii licentei de furnizare. Daca concluziile analizei spun ca utilizarea acestei licente va produce efecte financiare pozitive semnificative pentru SNN, atunci compania va initia demersurile de utilizare a acestei licente – Daniela Lulache

Profitul Nuclearelectrica a urcat anul trecut cu 12,6%, la 149,8 mil. lei, insa evolutia a fost determinata in special de obtinerea unui castig financiar de 18,7 mil. lei (fata de o pierdere de 20,8 mil. lei in 2014). Profitul din exploatare al SNN in 2015 a fost in scadere cu 8,4%.

Retehnologizarea Unitatii 1 a Centralei de la Cernavoda ar putea costa 1,2 – 1,5 miliarde euro

Nuclearelectrica a initiat procesul analitic aferent retehnologizarii Unitatii 1 a CNE Cernavoda, pana la sfarsitul lui 2017 compania urmand sa obtina concluziile studiului ce vor determina perioada exacta de oprire a Unitatii.

Conform proiectului, Unitatile 1 si 2 ale Centralei de la Cernavoda au o durata de viata initiala de 30 de ani care poate fi prelungita cu inca 25-30 de ani in urma unui process complex de retehnologizare. Unitatea 1 a CNE Cernavoda a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar Unitatea 2 in 2007.

In prezent, pe baza metodei intercomparatiei, benchmarking cu alte unitati nucleare internationale si pe baza factorului de capacitate conform proiectului, Nuclearelectrica estimeaza ca Unitatea 1 va fi oprita efectiv in jurul anilor 2025-2026. Oprirea efectiva va dura 1,5-2 ani, iar costurile, de asemenea, estimate prin benchmarking, sunt intre 1,2-1,5 miliarde euro - Daniela Lulache.

CEO-ul Nuclearelectrica a mai adaugat ca structura de finantare va avea in vedere surse interne si externe (imprumuturi), capacitatea de contractare a unor surse de finantare externe fiind facilitata la nivelul anilor 2020 de rambursarea creditelor contractate pentru constructia Unitatii 2.

Stadiul proiectului pentru constructia reactoarelor 3 si 4

Nuclearelectrica si China General Nuclear Power Corporation (CGN), compania chineza care a semnat memorandumul de intelegere privind constructia Unitatilor 3 si 4 (estimata ca va avea un cost de 6 mld. euro), negociaza in prezent infiintarea noii companii de proiect. Noua companie va fi un joint-venture in care CGN va detine cel putin 51% din capitalul social.

Nuclearelectrica va avea o contributie in bani de 2 mil. euro la capitalul social al noii companii de proiect. Restul contributiei SNN va fi in natura, cu activele existente pe amplasamentul CNE Cernavoda, centrala fiind initial gandita pentru dezvoltarea a cinci unitati nucleare.

“Dupa infiintarea companiei de proiect, Nuclearelectrica estimeaza ca in doi ani va fi definitivata structurarea finantarii si procedura de selectare a contractantului pentru serviciile de inginerie, constructie si procurare, baza fazei ulterioare de constructie”, a mai declarat Daniela Lulache, in cadrul discutiilor cu investitorii.

Investors Club Bucuresti este un Club al Investitorilor din Capitala care isi propune promovarea investitiilor pe piata de capital si cresterea vizibilitatii “fenomenului” bursier. Vizita la CNE Cernavoda a facut parte din proiectul “Meet the Company. Meet the CEO” desfasurat de club.

Foto: Investors Club Bucuresti

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri