Hidroelectrica are sanse sa se listeze in acest an, avand in vedere ca iesirea din insolventa este data ca sigura pana in vara, dar fereastra de oportunitate este destul de ingusta, in toamna fiind si alegerile parlamentare, a declarat pentru wall-street.ro Miruna Suciu, managing partner al casei de avocatura Suciu Popa & Asociatii. Avocata este destul de optimista si in ceea ce priveste listarile private din acest an.

"Iesirea din insolventa a Hidroelectrica este posibila pana in vara. Daca se poate realiza o listare in acest an ar fi foarte bine pentru piata de capital si pentru vizibilitatea emitentului", a declarat Miruna Suciu. Ea a explicat ca un proiect de IPO la dimensiunile Hidroelectrica dureaza circa 6 luni, insa "probabil ca s-au facut niste pasi anteriori listarii de catre sindicatul de intermediere".

"Sunt convinsa ca lucrurile care puteau fi facute in timpul insolventei s-au realizat deja si astfel este posibil ca unele etape sa fie ‘arse’ si astfel sa se mai scurteze din timp, astfel incat listarea sa poata fi realizata undeva in toamna", a declarat Miruna Suciu, precizand ca nu se poate face listarea nici in vara si nici prea aproape de sarbatorile de iarna sau de alegeri.

Pe de alta parte, Suciu este destul de optimista in ceea ce priveste listarile pe bursa ale companiilor private, existand informatii ca se pregatesc cateva oferte in acest an, dupa ce timp de opt ani niciun antreprenor local nu a indraznit sau nu a reusit sa isi aduca compania la cota bursei. "Avem clienti care investigheaza optiunea listarii si isi doresc sa iasa pe piata, chiar pe Bursa de Valori de la Bucuresti", subliniaza avocata.

Listarea la bursa: ce temeri au antreprenorii romani

Suciu precizeaza ca temerile antreprenorilor care iau in calcul listarea pe bursa sunt mai mult la nivel administrativ si institutional, dar "sunt temeri false, pentru ca ASF s-a profesionalizat foarte mult si imbratiseaza ideile noi, modificand in acelasi timp legislatia cat sa permita structuri si instrumente noi".

Ultima companie privata care s-a listat in piata principala a BVB a fost Teraplast, in 2008. In ultimii opt ani singurele IPO-uri inchise cu succes pe Bursa au fost cele realizate de companiile de stat Nuclearelectrica, Romgaz si Electrica.

Mi-as dori sa vad mai multi antreprenori locali care nu doar vand si ies din companii, ci apeleaza mai mult la instrumentele pietei de capital si mai putin la finantarea prin banca. Nu stiu cand se va intampla asta, dar sper ca mentalitatile sa se schimbe intr-un sens pozitiv, odata cu evolutia economica; nu stiu de ce se intampla asa de greu - Miruna Suciu

Miruna Suciu crede ca lipsa listarilor tine de mentalitatea locala, dar si de educatia financiara. "Cred ca se face prea tarziu in Romania (educatia financiara - n.r.), cand oamenii au dobandit deja un anumit mindset si atunci le este mai usor sa recurga la metodele clasice (imprumutul la banca - n.r.), decat sa se finanteze public. Listarea inseamna sa prezinti un business plan pe termen lung, sa ai o echipa de management care sa stie sa comunice, iar antreprenorii locali sunt inca reticenti sa apeleze la astfel de masuri", concluzioneaza Suciu.

Anul trecut au existat discutii privind listarea in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti a producatorului clujean de software Arobs, insa tranzactia a fost amanata, fondatorul Voicu Oprean neoferind detalii despre un nou termen cand aceasta ar urma sa aiba loc.

De asemenea, o serie de antreprenori din energie au declarat luna trecuta ca iau in calcul posibilitatea listarii pe bursa, dupa ce pana acum au ocolit piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri