Bursa de Valori Bucuresti are nevoie de 3 - 5 mari companii ale caror actiuni sa fie intens tranzactionate de investitori, iar acest lucru depinde in primul rand de statul roman si, partial, de Fondul Proprietatea (FP), considera Ludwik Sobolewski, CEO-ul BVB.

Declaratia vine in contextul in care furnizorul britanic de indici FTSE a remarcat recent progresele facute de BVB in ceea ce priveste infrastructura si costurile de tranzactionare. Bursa locala are insa nevoie de o imbunatatire a valorii tranzactiilor zilnice cu actiuni pentru a promova in liga pietelor emergente.

Trecerea in categoria pietelor emergente este importanta pentru bursa locala in conditiile in care fondurile de investitii internationale aloca sume mult mai mari catre plasamentele din aceste piete, in comparatie cu cele de frontiera.

Ludwik Sobolewski subliniaza insa ca marile companii romanesti nelistate se afla aproape exclusiv in portofoliul statului, iar fara acestea BVB nu poate indeplini criteriile cerute de MSCI si FTSE, agentiile internationale care clasifica bursele.

Putem sa avem cele mai frumoase antilope din lume, daca ne lipseste un animal dintre cele cinci mari, nu vom fi recunoscuti ca avem o gradina zoologica nationala si vom ramane doar o rezervatie naturala. Aceasta este situatia si in piata de capital - Ludwik Sobolewski

“Pe cei de la FTSE si MSCI ii intereseaza cele mai mari rulaje din piata, nu ii intereseaza atat de mult lichiditatea medie a pietei; vor companii individuale care sa fie lichide si in care investitorii internationali sa isi poate plasa cu usurinta banii", a mentionat Ludwik Sobolewski.

"Este ca si cand am vrea sa avem o asa-zisa ‘gradina zoologica nationala’, insa pentru a fi recunoscuta la nivel international aceasta ar trebui sa aiba cinci mari animale. Aceste mari animale, acesi lei si elefanti poti fi adusi doar de stat pentru ca pur si simplu aceasta este situatia. Putem sa avem cele mai frumoase antilope din lume, daca ne lipseste un animal dintre cele cinci mari, nu vom fi recunoscuti ca avem o gradina zoologica nationala si vom ramane doar o rezervatie naturala. Aceasta este situatia si in piata de capital”, a continuat seful BVB.

Top 10 cele mai mari companii din Romania

Compania Afaceri 2014 Listata / Nelistata
Automobile Dacia 18,8 mld. lei Nelistata
OMV Petrom 16,5 mld. lei Listata
Rompetrol Rafinare 13,4 mld. lei Listata
Kaufland Romania 7,9 mld. lei Nelistata
BAT Romania 6,9 mld. lei Nelistata
Petrotel - Lukoil 6,4 mld. lei Nelistata
Carrefour Romania 4,5 mld. lei Nelistata
Romgaz 4,4 mld. lei Listata
Metro Romania 4,4 mld. lei Nelistata
Hidroelectrica 3,4 mld. lei Nelistata

Pe Bursa din Budapesta, piata inclusa atat de FTSE si MSCI in categoria pietelor emergente, aproape 80% din tranzactiile facute intr-o zi obisnuita sunt reprezentante de schimburile cu actiuni ale OTP Bank si ale grupului farmaceutic Gedeon Richter. Mai mult decat atat, daca in calcul ar fi luate si rulajele zilnice ale MOL si Magyar Telekom, restul companiilor listate la Budapesta ar genera mai putin de 2% din lichiditate.

Banca Transilvania, Fondul Proprietatea, Electrica, Romgaz si BRD au asigurat luna trecuta 75% din tranzactiile cu actiuni facute pe Bursa de Valori Bucuresti.

“In cazul pietei romanesti, doar Banca Transilvania este in prezent singurul candidat cert pentru a intra pe lista celor 5 companii cerute de agentiile internationale. Mai exista apoi BRD si Romgaz, si intr-o anumita masura Petrom, care insa momentan nu poate intra pe lista din cauza free-float-ului prea mic, iar aici Fondul Proprietatea are un cuvant important de spus, avand in vedere ca detine 20% din SNP. Din acest motiv listarea Hidroelectrica este extrem de importanta”, a mai declarat directorul BVB.

Promovarea in liga pietelor emergente este importanta pentru bursa locala in conditiile in care fondurile de investitii internationale aloca sume mult mai mari catre plasamentele din aceste piete, in comparatie cu cele de frontiera.

Ludwik Sobolewski, catre Guvern: Suntem gata, suntem pregatiti sa primim companiile voastre

Bursa de Valori Bucuresti este pregatita sa primeasca si sa asigure conditiile necesare listarii marilor companii de stat romanesti, dupa ce in ultimii ani au fost realizate progrese semnificative in privinta infrasde piata si guvernanta corporativa, spune Ludwik Sobolewski.

“Cu ajutorul institutiilor si actorilor din piata am reusit sa transformam bursa la capitolul infrastructura, reglementari si felul in care functioneaza serviciile de post-trading. Acum ii spun Guvernului ca suntem gata, suntem pregatiti sa primim companiile voastre. Avem tot ceea ce este necesar pentru a primi in piata companiile de stat. Acum 3-4 ani cand incercai sa convingi Guvernul sa listeze o companie totul se reducea la tranzactia efectiva si atat, fara ca ulterior sa se mai intample ceva. De data aceasta o listare poate avea un efect mult mai mare si poate duce chiar la promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta”, a mentionat Ludwik Sobolewski.

Promovarea in liga pietelor emergente este importanta pentru bursa locala in conditiile in care fondurile de investitii internationale aloca sume mult mai mari catre plasamentele din aceste piete, in comparatie cu cele de frontiera.

Pentru a fi reclasificata piata emergenta de catre Morgan Stanely Capital International (MSCI), bursa din Romania trebuie sa indeplineasca un set de criterii cantitative si calitative. Criteriile cantitative prevad existenta a minim trei companii listate care sa indeplineasca simultan toate cerintele de dimensiune si de lichiditate (spre exemplu capitalizarea bursiera a companiei, capitalizarea bursiera a free float-ului si un indicator de lichiditate).

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri