Autoritatea de Supraveghere Financiara va evalua actionarii semnificativi ai companiilor de pe piata asigurarilor, a pensiilor private si de pe piata de capital, precum si potentialii cumparatori de participatii in aceste societati, conform News.ro

Criteriile pe care se va axa evaluarea sunt :
-reputatie
-experienta sau soliditate
-stabilitate financiara

Ce prevederi sunt incluse in Regulamentul privind criteriile aplicabile si procedura pentru evaluarea prudentiala a achizitiilor si a majorarilor participatiilor

Pentru evaluarea capacitatii de respectare a cerintelor de prudentialitate, ASF va solicita potentialului cumparator al unei participatii de control sa prezinte planul de afaceri pe trei ani in avans, precum si capacitatea de suplimentare a fondurilor necesare in cazul unor probleme de lichiditate sau de solvabilitate.

Daca ASF constata ca potentialul achizitor ar putea intampina dificultati financiare in perioada procesului de achizitie sau in urmatorii trei ani, proiectul de achizitie este respins.

Aceste prevederi sunt incluse in Regulamentul privind criteriile aplicabile si procedura pentru evaluarea prudentiala a achizitiilor si a majorarilor participatiilor la entitatile reglementate de ASF, adoptat de Consiliul autoritatii.

Orice potential cumparator va transmite ASF un proiect de achizitie care trebuie sa includa un set de informatii relevante, inclusiv valoarea participatiei care urmeaza sa fie detinuta, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

La randul lor, actionarii care intentioneaza sa cedeze o participatie calificata vor notifica ASF, mentionand numarul de actiuni vandute si cota participatiei detinute in urma cedarii.

Pe cine vizeaza prevederile regulamentului

Prevederile regulamentului vizeaza toti actionarii semnificativi si potentialii investitori in societati de servicii de investitii financiare, societati de administrare a investitiilor, administratori ai fondurilor alternative de tranzactionare, operatori de piata, depozitar central, contraparte centrala, societati de asigurare si reasigurare, administratori ai fondurilor de pensii private.

Criteriile si regulile se aplica cand apar modificari in structura actionariatului, la atingerea sau depasirea unor praguri de detinere cuprinse intre 5% si 50% sau de cate ori este cazul in cadrul procesului de supraveghere si control exercitat de ASF.

Spre exemplu, se aplica pentru un prag de 5% la depozitarul central, 20% la operator de piata sau 33% la contrapartea centrala. Indiferent de piata pe care activeaza compania, aceasta va trimite ASF acelasi set de documente pentru aprobarea actionarilor semnificativi
.
Totodata, autoritatea va acorda o singura decizie de aprobare-avizare pentru persoanele din conducerea companiilor care opereaza pe doua piete si nu va fi nevoie de un nou set de documente pentru persoane care au fost deja autorizate in ultimii doi ani.

Regulamentul mai prevede ca potentialii cumparatori deja evaluati de autoritati din Romania sau din alte state membre ale UE vor fi supusi unei proceduri de evaluare simplificata.

Potentialii actionari semnificativi noi vor fi evaluati in functie de reputatia si competenta profesionala a acestora, de soliditatea si stabilitatea financiara, precum si de capacitatea sa de a finanta participatia si de a mentine o structura financiara stabila.

Concomitent, va fi evaluata reputatia si experienta oricarei persoane care va exercita responsabilitati de conducere a companiei, dar si capacitatea societatii de a se conforma permanent cerintelor prudentiale astfel incat sa respecte indicatorii de prudentialitate, iar structura grupului rezultata in urma achizitiei sa permita exercitarea unei supravegheri eficiente.

ASF va verifica, de asemenea, nivelul de transparenta al operatiunilor si/sau al structurilor juridice implicate si va evalua riscurile de spalare a banilor sau de finantare a terorismului, precum si incidenta regimului de sanctiuni internationale.

Autoritatea va compara informatiile transmise de potentialul cumparator cu datele din baza ASF si cu informatii obtinute de la alte autoritati de supraveghere.

Sursa foto: Tsyhun / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri