Listarea pe bursa a Societatii Nationale a Sarii - Salrom va fi dificil de realizat in mandatul actualului Guvern tehnocrat, este de parere ministrul Economiei, Costin Borc, care da insa sanse mai mari de realizare in acest an a unui IPO in cazul Hidroelectrica.

“Noi am venit in noiembrie anul trecut si plecam in noiembrie 2016. Am venit cu un program de guvernare cu mandat limitat. Un proces de privatizare nu poate fi inceput si demarat in acest timp, mai ales daca sunt lucruri care necesita un acord politic ceva mai mare”, a declarat Costin Borc. “Prin tot ceeea ce vom face vom continua proiectele anterioare”, a mai adaugat ministrul.

Referior la listarea unui pachet minoritar Salrom, Borc a declarat ca noul Consiliu de Administratie (pentru care in prezent se deruleaza procedura de selectie) al companiei, va avea aceasta sarcina, dar el personal nu crede ca se poate face pana in noiembrie.

Noi am venit in noiembrie anul trecut si plecam in noiembrie 2016. Am venit cu un program de guvernare cu mandat limitat. Un proces de privatizare nu poate fi inceput si demarat in acest timp

“Sa vedem daca asta se poate face pana in noiembrie; eu personal am niste dubii. Celalalt actionar, Fondul Proprietatea, este mai optimist. Sa vedem”.

Ministrul a afirmat ca vointa politica exista, insa Salrom din punct de vedere tehnic nu poate parcurge pasii necesari pentru listare pana in noiembrie. Statul nu isi va vinde actiunile in cadrul listarii Salrom, singurul ofertant urmand sa fie Fondul Proprietatea (FP), care si-a asumat anterior si suportarea costurilor IPO-ului.“Noi nu ne pierdem pachetul majoritar de la Salrom, FP isi vinde o parte din actiunile lor in aceasta listare”, a mentionat Costin Borc.

Statul controleaza 51% din actiunile Salrom prin intermediul Ministerului Economiei, in vreme ce Fondul Proprietatea detine restul titlurilor.

Intrebat in ce masura crede ca Hidroelectrica se poate lista pana in noiembrie, ministrul a evitat sa dea un raspuns clar. “Hidroelectrica este mult mai avansata. Salrom pentru a se lista trebuie sa retrateze rapoartele contabile din ultimii 3 ani (pe IFRS). Nu este o chestiune de vointa politica”, a explicat ministrul.

Remus Borza, seful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, declarase recent ca producatorul de energie poate iesi din insolventa inca de luna aceasta, iar listarea se poate realiza pana in luna noiembrie.

Borc, despre cresterea dividendelor la companiile de stat: “Sunt societati care stau pe foarte mult cash”

Intrebat daca anuntul potrivit caruia Guvernul va cere cote de dividende mai mari de la companiile unde este actionar reprezinta o ingerinta in activitatea acestor companii, Borc a afirmat ca statul este un actionar si isi exercita acest drept.

“Statul isi exercita un drept de actionar. Dividendele se dau dintr-un profit in care ne uitam ce investitii sunt de facut si ce dividende se pot da. Niciuna din aceste masuri nu este luata impotriva planului de investitii. (…) Sunt societati de stat care stat care stau pe foarte mult cash”.

Ministrul a refuzat sa nominalizeze companiile la care face referire, insa Electrica ar putea sa fie una dintre acestea in conditiile in care cel mai mare distribuitor de energie avea rezerve de cash de peste 600 mil. euro la finalul anului trecut.

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat miercuri ca Guvernul ia in calcul cresterea procentului minim pe care companiile de stat trebuie sa il vireze la buget sub forma de dividende de la 50%, la 75%.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri