Incetinirea cresterii economice din SUA si zona euro nu reprezinta un motiv pentru oprirea revenirii burselor, acestea fiind asteptate de analistii Erste Group sa inregistreze cresteri modeste, in medie de pana in 5% in trimestrul al doilea din 2016.

“Revenirea economiilor din SUA si zona euro a incetinit recent, insa trendul ramane intact. Ca urmare, Rezerva Federala americana a devenit precauta in ceea ce priveste cresterea dobanzii cheie, in vreme ce Banca Centrala Europeana a adoptat un intreg pachet de masuri de relaxare monetara. Masurile BCE vor pune presiune pe randamentele titlurilor de stat considerate sigure, in vreme ce burse si obligatiunile corporative - considerate a fi mai riscante – ar trebui sa beneficieze in continuare de cursa dupa randamente”, mentioneaza analistii Erste, intr-un raport adresat investitorilor.

Erste mizeaza pe o crestere cuprinsa intre 0 si 5% pentru benchmark-ul FTSE Europe, cel mai atractiv sector european urmand sa fie cel al bunurilor de consum, urmat de sectorul farmaceutic si cel tehnologic. Analistii au aceeasi estimare de crestere si pentru pietele din America si Asia. “Ne asteptam in continuare ca fluxul de stiri sa determine evolutia pietelor, inclusiv a celor emergente. Politicile bancilor centrale vor conta cel mai mult: BCE cu masuri suplimentare de suport si un Fed care sa para mai putin dispus sa mareasca atat de repede dobanda cheie”, adauga Erste.

Banca Centrala Europeana a taiat in martie dobanda de politica monetara de la 0,05% la 0%, cel mai redus nivel din istorie, si dobanda pentru facilitatea de depozit de la -0,3% la -0,4%. De asemenea, BCE a majorat programul de achizitii de active cu 20 mld. euro pe luna, la 80 mld. euro pe luna.

Romania, cea mai mare crestere economica din regiune obtinuta “cu pretul” relaxarii fiscale

Austriecii se asteapta ca ritmul de crestere economica sa accelerezela 4,1% anul acesta in Romania, cea mai buna evolutie din Europa Centrala si de Est (ECE), peste Polonia (+3,6%), Cehia (+2,5%) si Ungaria (2,2%). “Romania ar putea sa devina economia cu cea mai mare crestere din ECE, insa aceasta evolutie este obtinuta cu pretul relaxarii fiscale si a perspectivelor inaspririi politicii monetare”, spun acestia.

Cele mai importante masuri de relaxare fiscala din ultimele 12 luni au fost reducerea TVA la alimente pana la 9%, precum si reducerea cotei generale de la 24% la 20% la 1 ianuarie 2015. In ceea ce priveste politica monetara, BNR a mentinut luna trecuta dobanda cheie la nivelul minim absolut de 1,75%. Analistii se asteapta ca de anul viitor banca centrala sa urce dobanda pana la 2,5%.

La nivelul economiilor din zona euro, Erste nu anticipeaza riscuri majore in conditiile in care piata muncii inregistreaza o imbunatatire, iar imprumuturile pe termen lung sunt de asmenea in crestere. “Per ansamblu revenirea moderata din zona euro ar trebui sa continue. Ne asteptam la o crestere a PIB de 1,6% in 2016 si de 1,8% in 2017”, spune banca austriaca.

Cresterea aurului incetineste in T2. Metalul va fluctua intre 1.180 si 1.250 dolari

Dupa ce a urcat cu 16% in primul trimestru, cea mai buna performanta din ultimii 30 de ani, aurul este asteptat sa isi reduca ritmul de crestere in intervalul aprilie – iunie.

“Trendul (anterior) negativ al aurului pare sa se fi incheiat. Din punct de vedere tehnic, a avut loc o schimbare de trend. Slabiciunea burselor de la inceputul anului si randamentele scazute ale obligatiunilor au stimulat cresterea investitiilor in aur. Ne asteptam ca elanul aurului sa incetineasca in T2 avand in vedere cresterea rapida din primele trei luni. Estimam ca aurul se va tranzactiona intr-un interval de 1.180 – 1. 250 dolari in T2”, spun analistii Erste.

Uncia de aur se tranzactiona joi pe pietele internationale la un pret de 1.235 dolari, marcand astfel o crestere de 0,3% in prima saptamana din luna aprilie.

Sursa foto: Shutterstock / Telesniuk

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri