Romanii cu plasamente in actiuni precum Banca Transilvania, Conpet, Romgaz sau Electroarges vor inregistra anul acesta castiguri din distributiile de cash de doua sau chiar de trei ori mai mari decat investitorii din pietele dezvoltate, asa cum este cazul SUA, unde 5% este considerat un randament foarte bun pentru dividende.

Cel mai mare randament brut din dividende pe care o companie romaneasca il va aduce investitorilor in acest an este de 18%, in cazul transportatorului de titei Conpet Ploiesti (COTE). In SUA, sectorul telecomunicatiilor este cel mai performant in 2016 din punct de vedere al randamentului total (randamentul generat de dividende + randamentul generat de evolutia actiunilor). Cele mai mari dividende ale companiile americane de telecomunicatii fluctueaza in general intre 4 si 5%, potrivit MarketWatch.

Top dividende Romania si SUA

Compania (Romania) Randament dividend Compania (SUA) Randament dividend
Conpet 18% CenterPoint Energy 4,9%
Banca Transilvania 14,3% AT&T 4,9%
Electroarges 14,5% Entergy Corp. 4,4%
Alumil 13% Southern Co. 4,3%
Vrancart 11,5% Verizon Communications Inc. 4,2%
Stirom 10,9% Duke Energy Corp. 4,1%
Romgaz 10% PPL Corp. 4%
SIF Transilvania 10% Dominion Resources Inc. 3,8%
Transgaz 9,7% Public Service Enterprise Group Inc. 3,5%
Transelectrica 8,7% Consolidated Edison Inc. 3,5%

AT&T si Consolidated Edison sunt doua dintre cele 50 de companii americane incluse in indicele S&P 500 Dividend Aristocrats, care urmareste evolutia companiilor ce si-au marit constant dividendul in ultimii 25 de ani. Companiile din acest indice au generat in ultimul deceniu randamente totale de 10,5%/an, in conditiile in care indicele S&P 500 a urcat in medie cu 7%.

Top dividende Polonia si Germania

Compania (Polonia - WIGdiv) Randament dividend Compania (Germania - DAX) Randament dividend
Asseco Central Europe 9,6% RwE 9%
Dom Development 5,2% E.ON 6,1%
Bursa din Varsovia 5,1% Daimler 5,4%
Bank Pekao 4,6% Allianz 5%
Sniezka 4,2% K+s 4,7%

Sursa date: Morningstar, Financial Times

Dividendele semnificativ mai mari acordate de companiile romanesti sunt explicate si de faptul ca Romania este considerata o tara mai riscanta din punct de vedere al investitiilor fata de SUA, sau Marea Britanie, de exemplu.

In Romania, statul vrea dividende chiar mai mari. La Transgaz distributia va fi marita chiar de anul acesta

Companiile de stat romanesti sunt in general cele mai “darnice” cu investitorii cand vine vorba despre distributia profitului, in conditiile in care guvernele au incercat mai mereu sa suplimenteze bugetul de stat cu bani din profitul acestora.

Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Executivului, a anuntat saptamana trecuta ca dividendele obtinute de companiile de stat vor acoperi o parte semnificativa din fondurile necesare la rectificarea bugetara pentru acoperirea cheltuielilor rezultate in urma majorarilor salariale. Ca urmare Guvernul ia in calcul cresterea cotei minime de distributie a profitului de la 50% la 75%.

La doar o zi distanta de la acest anunt, statul a cerut un dividend cu 30% mai mare decat cel propus initial de administratorii Transgaz. Transportatorul de gaze se adauga astfel listei de companii care in acest an vor face distributii al caror randament se apropie sau depaseste 10%.

Sursa foto: Shutterstock / Creativa Images

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri