RCS&RDS se pregateste sa scoata la vanzare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pana la 25% din actiuni, compania selectand deja bancile de investitii si firmele de brokeraj care vor intermedia tranzactia, potrivit unor informatii publicate de jurnalul de tranzactii Mirsanu.ro si confirmate de surse din piata pentru wall-street.ro.

Tranzactia va permite exitul actionarilor straini minoritari, iar aceasta ar putea sa aiba loc in a doua parte a anului 2016.

"Discutiile sunt reale si cel mai probabil tranzactia se va face in acest an, devenind cel mai mare IPO realizat vreodata pe Bursa de Valori Bucuresti", au declarat sursele citate.

Cea mai mare oferta publica initiala (IPO) realizata pe bursa romaneasca a avut loc in 2014, cand statul roman a incasat 444 mil. euro pe 51% din actiunile Electrica (EL).

Oferta RCS&RDS este estimata la 500 mil. euro si va fi intermediata de un consortiu format din bancile de investitii Citibank si Deutsche Bank, respectiv de firma de brokeraj Wood&Co si diviziile de brokeraj ale Raiffeisen si BRD. Contactati de wall-street.ro, reprezentantii RCS&RDS, Raiffeisen si BRD au declarat ca nu pot sa comenteze informatiile.

“Pana astazi, ASF nu a primit de la RCS&RDS nicio scrisoare de intentie cu privire la o posibila listare a companiei pe Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Mircea Ursache, vicepresedintele responsabil de piata de capital in cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

RCS&RDS este cel mai mare furnizor de servicii de internet si televiziune prin cablu din Romania, in portofoliul companiei aflandu-se brand-ul Digi.

Rezultate financiare RCS&RDS

An Profit net (mil. lei) Cifra de afaceri (mil. lei)
2012 88,1 2.047
2013 -13,7 2.102
2014 -71 2.312

Daca s-ar realiza, acesta ar fi primul IPO desfasurat de o companie privata pe Bursa de Valori Bucuresti in ultimii opt ani.

Listarea RCS & RDS s-ar putea face sub forma oferirii catre investitori a unui pachet minoritar de actiuni preferentiale, lipsite insa de drept de vot. Actiunile fara drept de vot sunt folosite adesea in pietele dezvoltate, insa in prezent nicio companie listata pe BVB nu a emis astfel de titluri.

Zoltan Teszari este fondatorul si principalul actionar al companiei, el controland 63,69% din RCS Management, companie care la randul ei controleaza 63,02% din drepturile de vot in RCS&RDS.

Infiintata in 1994, RCS&RDS s-a dezvoltat agresiv in ultimii ani mizand in special pe investitiile in televiziunea digitala si achizitia unor operatori de mici dimensiuni. Evolutia companiei s-a bazat in special pe rostogolirea unor credite bancare. In acest sens, in noiembrie 2013,RCS&RDS a atras 450 mil. euro printr-o emisiune de obligatiuni vandute pe pietele internationale la o dobanda de 7,5% pe an. Compania a vrut sa vanda initial titluri de 350 mil. euro, insa oferta a fost suplimentata datorita cererii ridicate din piata.

Operatorul telecom reprezinta unul dintre cele mai cunoscute branduri din Romania, care s-a dezvoltat masiv in ultimul deceniu, dar care in ultimii ani s-a aflat pe pierdere in ciuda afacerilor care au crescut aproape constant.

Cititi si RCS&RDS, cu datorii de milioane euro: isi duce Teszari "perla" pe Bursa?

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri