STK Europe, fond de investitii deschis administrat de STK Financial, a inregistrat in primul trimestru din acest an un randament de 19,2%, cel mai mare randament din industria romaneasca de fonduri dupa ce managerul Nicolae Pascu a mizat pe actiuni ale unor companii petroliere chiar inainte de revenirea titeiului din februarie si martie.

STK Europe a fost singurul fond de investitii local care a reusit in T1 sa intre in topul celor mai performante 10 fonduri vandute in Romania. Vehiculul investitional mizeaza doar pe actiuni ale companiilor europene, neavand plasamente in titluri romanesti.

“Investitiile fondului in primul trimestru au fost in principal in actiuni ale firmelor din petrol si resurse de baza – minerit, in incercarea de a beneficia de un asteptat reversal dupa supravanzarea accentuata care a caracterizat aceste domenii in ultimul an si in mod accentuat in ultimele luni, pe fondul unor stiri exacerbat negative”, a declarat Nicolae Pascu, directorul general al societatii de administrare STK Financial.

Pietele de actiuni vin dupa 7 ani de crestere si credem ca upside-ul posibil in perioada urmatoare este limitat. (...) Pentru restul anului probabil ca petrolul, metalele si firmele din aceste domenii vor fi ‘top investment picks’, dar ar mai putea intra in discutie si bancile la un moment dat, insa nu cele de pe piata romaneasca

Petrolul s-a prabusit cu 75% incepand cu vara anului 2014, si a ajuns la un minim de 26 dolari la sfarsitul lui ianuarie 2016. Lunile februarie si martie au marcat insa o revenire a cotatiilor pe pietele internationale, barilul Brent reusind sa atinga un pret maxim de 44,5 dolari dupa o crestere de 56%. Valoarea unitatilor de fond (VUAN) STK Europe a urmarit indeaproape evolutia petrolului din acest an.

La jumatatea anului trecut, toate activele fondului se aflau in depozite bancare, STK Europe neavand niciun plasament pe burse.

“Incercam sa avem o politica investitionala flexibila si sa alternam momentele de expunere maxima pe oportunitatile identificate cu momente de dezinvestire. In perioada urmatoare credem ca mai exista potential de crestere in aceste domenii, dar avem in vedere si posibilitatea unor dezinvestiri temporare daca identificam corect momentul unor probabile corectii. Pe de alta parte pietele de actiuni vin dupa 7 ani de crestere si credem ca upside-ul posibil in perioada urmatoare este limitat, iar riscurile unei corectii semnificative par sa puna sub semnul indoielii oportunitatea unei abordari de tipul buy and hold pentru urmatorii ani”, spune Nicolae Pascu.

Managerul adauga faptul ca exceptie o vor face domeniile mentionate anterior, care vin dupa scaderi indelungate. “Conditia esentiala este aceea de avea un raport bun intre speranta de rentabilitate si riscul asumat. Pentru restul anului probabil ca petrolul, metalele si firmele din aceste domenii vor fi ‘top investment picks’, dar ar mai putea intra in discutie si bancile la un moment dat, dar nu cele de pe piata romaneasca”, a concluzionat Pascu.

Petrolul se afla in crestere cu 15,6% anul acesta, la sfarsitul saptamanii trecute barilul Brent tranzactionandu-se in jurul unei cotatii de 43,4 dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri