OMV Petrom a primit cea mai mare amenda aplicata vreodata de catre Consiliul Concurentei, dupa ce a incalcat legea concurentei prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii de pe piata carburantilor, activitate confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), arata autoritatea.

"Cu toate ca instanta a redus amenda de la 366,5 milioane lei la 297,8 milioane lei, aceasta ramane cea mai mare sanctiune aplicata de Consiliul Concurentei. Reamintim ca, autoritatea de concurenta a castigat irevocabil si procesele cu Mol Romania, Rompetrol Downstream SRL, Eni Romania si OMV Petrom Marketing", potrivit comunicarii oferite de Consiliul Concurentei.

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 milioane lei (205 milioane euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. In urma investigatiei, autoritatea de concurenta a constatat ca cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (TFUE) prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium:

  • SC OMV Petrom SA (la data incalcarii legii opera benzinariile Petrom si Petrom V) -366,5 milioane lei
  • SC OMV Petrom Marketing srl (la data incalcarii legii opera benzinariile OMV) -137,2 milioane lei
  • SC Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane lei
  • SC Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane lei
  • SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane lei
  • SC ENI Romania SRL - 11,1 milioane lei.

Amenzile au fost executate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), mai arata Consiliul Concurentei.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri