Fondul Proprietatea (FP) vrea sa faca anul viitor o distributie de numerar catre actionari care sa fie de minim 0,05 lei/actiune, identica celei din acest an, in ciuda faptului ca incasarile din dividende ale FP sunt in scadere in 2016.

Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, spune ca in prezent nu se poate vorbi despre o problema de cash la societate in conditiile in care FP are in conturi lichiditati de circa 700 mil. lei. Polonezul subliniaza insa ca existenta numerarului nu inseamna ca FP nu isi doreste sa mai vanda pachete de actiuni din portofoliu.

“Avem peste 700 mil. lei cash si linia de credit de 500 mil. lei de la Citibank, asa ca nu avem nicio problema de lichiditate. Asta nu inseamna insa nu vrem sa mai facem schimbari in portofoliul de actiuni. Totusi, acestea depind de discutiile noastre cu investitorii privati, cat si de conditiile din piata”, a mentionat Konieczny.

Fondul si-a vandut saptamana trecuta toate actiunile Romgaz(SNG) pe care le detinea, pentru pachetul de 5,84% din capitalul societatii incasand 541 mil. lei (137,1 mil. dolari / 120 mil. euro).

Fondul Proprietatea va face in acest an o distributie de numerare in valoare de 0,05 lei/actiune, reprezentand un total de 549 mil. lei. Distributia se va face din capitalul social, valoarea nominala a actiunii FP urmand sa fie redusa de la 0,9 lei la 0,85 lei.

“Ne asteptam ca anul viitor sa mentinem cel putin distributia din 2016. Bineinteles, actionarii vor avea ultimul cuvant, insa vrem sa pastram distributia de 0,05 lei/actiune chiar daca veniturile din dividende probabil vor fi in scadere anul acesta”, a mentionat Greg Konieczny.

Scaderea veniturilor din dividende in 2016 vine in contextul in care, spre deosebire de anul trecut, Fondul Proprietatea nu va mai incasa dividende de la Petrom (compania nu face distributii in 2016) si Romgaz (FP a facut exit). Inainte de vanzarea participatiei de la Romgaz, cele doua companii reprezentau impreuna mai bine de un sfert din portofoliul Fondul Proprietatea.

Fondul a preferat sa faca distributii de capital in ultimii ani in conditiile in care acestea nu sunt impozitate, iar administratorii de la Franklin Templeton primesc un comision suplimentar, de 1% din orice distributie (cu exceptia dividendelor) realizata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri