Actionarii companiei Hidroelectrica, Ministerul Energiei si Fondul Proprietate, au semnat un acord cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley si Raiffeisen Bank. Acest acord reprezinta reintrarea in vigoare a obligatiilor asumate pentru listarea Hidroelectrica, proces care va fi incheiat pana la finalul acestui an, a anuntat Fondul Proprietate, conform News.ro.

80,06% din actiunile Hidroelectrica sunt detinute de Ministerul Energiei, in timp ce Fondul Proprietatea are o participatie de 19,94%

Ce prevede acordul cu statul

Acordul prevede ca statul va lista 15% din actiunile Hidroelectrica prin majorarea capitalului companiei, iar Fondul Proprietatea urmeaza sa vanda o participatie de 5% din propria detinere si o alta de 3,75% reprezentand drepturile de subscriere ale Fondului in cadrul procesului de majorare a capitalului.

"Reintrarea in vigoare a obligatiilor asumate in Scrisoarea de Angajament reprezinta un pas esential in vederea listarii companiei. (...) Listarea Hidroelectrica este cruciala din perspectiva trecerii bursei locale de la statutul de piata de frontiera la cel de piata emergenta si, astfel, reprezinta o ocazie unica pentru Guvern sa incheie o tranzactie istorica care sa aduca Romania mai aproape de acest obiectiv", a declarat managerul Fondului Proprietatea, Greg Konieczny, citat in comunicat.

Valoarea listarii ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (700 de milioane de euro, 802 milioane de dolari), pe baza evaluarii Hidroelectrica inclusa in activul net al Fondului Proprietatea la 31 martie 2016.

"Conform calendarului actual, Hidroelectrica ar urma sa fie listata inainte de finalul acestui an", a precizat Fondul Proprietatea.
Scrisoarea de angajament intre actionarii Hidroelectrica si sindicatul de intermediere a fost semnata in februarie 2014. Insa partile au agreat in iunie 2014 sa suspende executarea obligatiile asumate in scrisoare, dupa ce Hidroelectrica a reintrat in insolventa.
Hidroelectrica a fost in insolventa in perioada iunie 2012 - iunie 2013, insa a reintrat in procedura de reorganizare judiciara in februarie 2014.

Listarea Hidroelectrica ar fi prima procedura de acest fel a unei companii de stat din Romania in ultimii doi ani

Saptamana aceasta, administratorul judiciar al companiei, Remus Borza, a declarat, pentru News.ro, ca Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa abia in doua-trei luni, in functie de data la care se vor judeca ultimele doua contestatii ramase de solutionat, depuse de Energy Holding si Alpiq Romenergie.

Administratorul judiciar considera ca cei doi actionari ai companiei de stat, Ministerul Energiei si Fondul Proprietatea, trebuie sa selecteze din timp membrii Consiliului de Supraveghere, inca inainte de iesirea din insolventa.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a scris pe contul sau de pe o retea de socializare ca in viitorul imediat, ministerul va lansa recrutari pentru posturile din Consiliul de Supraveghere al companiei Hidroelectrica, ”ce urmeaza sa iasa din insolventa in cursul acestui an si sa se intoarca la o conducere corporatista cu management recrutat pe criterii de profesionalism”.

Conform statutului societatii, Hidroelectrica e condusa in sistem dualist: Consiliu de Supraveghere si Directorat, statut in vigoare si in prezent.

Pentru acest an, Hidroelectrica si-a planificat o productie de 15 TWh si un profit brut de 1,3 miliarde lei, care ar reprezenta cel mai bun rezultat din istoria companiei. In 2015, compania a inregistrat un castig brut de 1,1 miliarde lei.

Sursa foto: Willyam Bradberry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri