Procurorii au instituit, in dosarul Rompetrol, masura de sechestru asigurator pe bunuri si actiuni ale Kaz Munay Gas International, Oifield Exploration Solutions si Rompetrol Rafinare, precum si pe conturi bancare deschise pe numele a patru persoane, pana la suma totala de peste 1,7 miliarde de lei, 290 de milioane de dolari si aproape 35 de milioane de euro, a anuntat luni DIICOT.

Prin ordonanta emisa in 6 mai, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Structura Centrala au dispus instituirea sechestrului asigurator, in vederea recuperarii pagubei cauzate prin infractiuni si a confiscarii speciale, pana la concurenta sumelor de 1.724.168.825 lei, 290.786.616 dolari si 34.941.924 de euro, asupra bunurilor mobile si imobile detinute de patru suspecti, cat si asupra bunurilor mobile si imobile ale Kaz Munay Gas International NV (fosta Rompetrol Group NV), SC Oilfield Exploration Business Solutions SA (fosta SC Rompetrol SA) si SC Rompetrol Rafinare SA, in calitate de parti responsabile civilmente, conform News.ro

De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator pe actiuni ale celor trei companii la societati comerciale din Romania, precum si pe sumele provenite din salarii si pe conturile bancare deschise de cele patru persoane, se arata intr-un comunicat de presa al DIICOT transmis luni.

Procurorii DIICOT au dispus schimbarea incadrarii juridice

Procurorii DIICOT au dispus, in 22 aprilie, schimbarea incadrarii juridice si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de 14 suspecti, pentru constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, inselaciune, delapidare, evaziune fiscala si complicitate la aceste fapte, precum si spalare de bani.

De asemenea, cei 14 suspecti sunt urmariti penal si pentru manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare “care dau sau ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare, care mentin prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informatiei privilegiate”.

Prin aceeasi ordonanta s-a dispus introducerea in cauza ca parti responsabile civilmente a Kaz Munay Gas International NV, SC Oilfield Exploration Business Solutions SA si SC Rompetrol Rafinare SA, a precizat DIICOT.

Grupul infractional a fost constituit in anul 1998

Potrivit procurorilor, in 1998, mai multe persoane au constituit un grup infractional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfasurarea unor ample activitati infractionale in vederea inducerii in eroare a autoritatilor romane cu ocazia incheierii si derularii unor contracte de privatizare, folosirea si insusirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidentierea in actele contabile ale societatilor pe care le controlau a operatiunilor comerciale efectuate si a veniturilor realizate, spalarea sumelor de bani rezultati din activitatile infractionale si externalizarea fondurilor astfel obtinute din activitatile infractionale.

Anchetatorii sustin ca grupul infractional a urmarit disparitia creantelor statului din evidenta contabilitatii publice (creantele Libia si Turkmenistan) delapidarea sumelor cuvenite bugetului de stat si insusirea acestora de catre persoane care faceau parte din grupul Rompetrol, in acest sens fiind adoptata in 2003 si o OUG prin care obligatiile bugetare restante ale Rompetrol Rafinare, in valoare de aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite in obligatiuni subscrise de catre Ministerul Finantelor Publice.

DIICOT a precizat ca la grupul infractional au aderat ulterior sau l-au sprijinit si alte persoane, care prin exercitarea cu rea-credinta sau defectuoasa a atributiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost initiat si constituit grupul infractional.

Ce acuzatii li se aduc membrilor grupului

Membrii grupului sunt suspectati de delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activitatilor de prelucrare, respectiv vanzare a produselor finite si a produselor derivate purtatoare de acciza, neplata obligatiilor fiscale in intregime sau in parte prin nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor catre bugetul de stat sub diferite forme, insusirea, traficarea si folosirea in interesul personal al membrilor grupului infractional sau al entitatilor juridice ce au facut sau fac parte din grupul Rompetrol a acestor sume de bani, se mai arata in comunicatul DIICOT.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca procurorii DIICOT pun, luni, sechestru asigurator in dosarul Rompetrol 2, in care prejudiciul este de sute de milioane de euro, disjuns din cel in care au fost deja condamnate 12 persoane si in care a fost judecat si Dinu Patriciu.
De asemenea, in zilele urmatoare, procurorii vor chema la DIICOT mai multe persoane, pentru audieri, iar unele dintre acestea, cercetate deja in cauza, pentru a li se aduce la cunostinta extinderea urmaririi penale.

Primul partener al lui Dinu Patriciu, vizat in ancheta

Printre persoanele vizate in ancheta sunt Sorin Marin, primul partener al lui Dinu Patriciu de la preluarea Petromidia, Alexandru Nicolcioiu, fost director general al Petromidia si fost presedinte al Consiliului de Administratie al Rompetrol Rafinare, in prezent sef al diviziei de Rafinare si Petrochimiei in KMG (fostul Rompetrol Grup), Eric Florin Chis, fost vicepresedinte al grupului Rompetrol si fost actionar, si Adrian Volintiru, fost presedinte al AVAS in perioada noiembrie 2012 - noiembrie 2013, fost secretar de stat in Ministerul Economiei. si fost director financiar al Rompetrol.

Reprezentantii companiei de stat din Kazahstan, Kaz Munay Gas, Oilfield Business Solutions si SC Rompetrol Rafinare SA au fost citati marti, de la ora 9.30, la sediul DIICOT pentru a fi audiati, au precizat, pentru News.ro, sursele citate.

Citeste si:

    Dosarul Rompetrol are 3.100 de volume

    Procurorul sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara, in martie, la Digi 24, ca dosarul Rompetrol are 3.100 de volume, ocupa tot subsolul sediului institutiei, iar in aproximativ o luna se va face o schimbare de incadrare juridica, precum si o extindere a acuzatiilor.
    In dosarul initial Rompetrol, Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in octombrie 2014, pe fostul senator Sorin Rosca Stanescu, la doi ani si patru luni de inchisoare, si pe fostul ministru Sorin Pantis. la doi ani si opt luni de inchisoare, in ambele cazuri pedepsele fiind dispuse cu executare.

    Sorin Rosca Stanescu a fost condamnat atunci la un an de inchisoare pentru utilizare de informatii privilegiate si la doi ani de inchisoare pentru constituire a unui grup infractional organizat iar in urma contopirii pedepselor, a primit doi ani si patru luni de inchisoare in vreme ce fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis a primit doi ani de inchisoare pentru complicitate la manipularea pietei de capital si doi ani pentru constituire a unui grup infractional organizat, pentru ca in final acesta sa execute doi ani si opt luni.

    In cazul omului de afaceri Dinu Patriciu judecatorii Curtii au incetat procesul penal, ca urmare a decesului acestuia si au lasat nesolutionata partea civila legata de acesta.

    In 28 august 2012, Dinu Patriciu a fost achitat de Tribunalul Bucuresti in acest caz pentru mai multe infractiuni, printre care delapidare, spalare de bani si manipularea pietei de capital prin tranzactii sau ordine de tranzactionare care ar putea da semnale false sau care induc in eroare in legatura cu cererea, oferta sau pretul instrumentelor financiare si care mentin, prin actiunea uneia sau a mai multor persoane actionand impreuna, pretul unuia sau al mai multor instrumente financiare la un nivel anormal ori artificial.

    Tribunalul i-a achitat atunci si pe ceilalti 12 inculpati - Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Miclaus, Elena Albu, Gabriela Anghelache si Mihaela Popovici.
    KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG in 2007. In Romania, grupul administreaza doua rafinarii, iar la nivel european si in regiunea Marii Negre detine si opereaza o importanta retea de statii distributie carburanti.

    Citeste si:

      Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



      Setari Cookie-uri