Petrom si Romgaz au deschis sezonul raportarilor financiare din primul trimestru cu rezultate in scadere, dar in buna parte asteptate de piata. De cealalta parte, supriza s-a numit Nuclearelectrica, care a marcat o crestere spectaculoasa a profitului dupa reducerea cheltuielilor.

Nuclearelectrica – profit in crestere cu 89%, dupa reducerea puternica a cheltuielilor cu taxa pe stalp

Nuclearelectrica (SNN) a inregistrat un profit net de 66,8 mil. lei in primul trimestru din acest an, cu 89% mai mult decat cel din perioada similara a anului 2015. Veniturile companiei care opereaza Centrala Nucleara de la Cernavoda au ajuns la 457,7 mil. lei, nivel in scadere usoara (-2,3%) fata de cele din T1 2015.

Cresterea puternica a profitului Nuclearelectrica a venit in conditiile in care SNN a platit doar 0,9 mil. lei pentru impozitul pe constructii speciale (taxa “pe stalp”), in comparatie cu suma de 61,5 mil. lei cheltuita in intervalul ianuarie – martie 2015. De asemenea, Nuclearelectrica si-a redus cu 20 mil. lei cheltuielile cu serviciile executate de terti.

Producatorul de energie a fost puternic afectat de taxa pe stalp in ultimii ani, in 2014 ajungand sa plateasca chiar si 66% din profitul anual sub forma acestui impozit aplicat la cele doua reactoare ale Centralei de la Cernavoda, precum si la unitatile care nu sunt construite.

Romgaz – reducerea cererii la gaze a lovit din nou profitul

Profitul Romgaz s-a redus cu 13,1% in primele trei luni din 2016, ajungand la 489,3 mil. lei.

“Din cauza diminuarii cererii de gaze, profitul net, EBIT si EBITDA sunt mai mici comparativ cu perioada similara din 2015. Cu toate acestea, ratele acestor indicatori raportati la cifra de afaceri nu inregistreaza abateri semnificative si se situeaza la un nivel extrem de favorabil si anume: 35,9 %, 44,2 % si 53,0 % (fata de 41,2 %, 48,7 % si respectiv 61,7 % in trimestrul incheiat la 31 martie 2015 ), ceea ce confirma mentinerea in continuare a unei profitabilitati ridicate a activitatii societatii”, spun reprezentantii companiei in raportul trimestrial.

Cifra de afaceri a Romgaz a fost de 1,36 mld. lei in T1 2016, nivel aproape identic celui din perioada similara de anul trecut.

Productia de gaze naturale a fost influentata negativ de scaderea cererii, precum si de temperaturile mai ridicate din lunile ianuarie si februarie. In aceste conditii, productia a ajuns la 1,37 mld. metri cubi, cu 3% mai mica decat cea programata si cu 4,3% sub cea din primul trimestru al anului 2015.

Petrom – inca un trimestru de rezultate financiare negative

Petrom (SNP) a inregistrat in primul trimestru din 2016 vanzari mai mici cu 17%, la 3,5 mld. lei. Compania explica aceasta evolutie prin scaderea veniturilor din vanzarea de produse petroliere, ca urmare a pretului mic al petrolului, si prin diminuarea veniturilor din sectorul gazelor naturale.

Profitul net al companiei a scazut cu aproape un sfert, la 330 milioane de lei, de la 433 milioane de lei in primele trei luni din 2015.
In perioada ianuarie-martie, compania a redus investitiile cu 28%, la 769 milioane de lei, ceea ce a avut impact asupra productiei de hidrocarburi, in scadere cu 3% fata de perioada similara din 2015.

“Luand in considerare persistenta unui mediu cu preturi scazute, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand, totodata, o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins”, au mentionat oficialii companiei.

Ce asteptari au analistii Intercapital de la Transelectrica, Transgaz si Electrica

Alte trei mari companii din sectorul energetic isi vor anunta saptamana aceasta cifrele la trimestru. Analistii casei de brokeraj Intercapital Invest au asteptari in general neutre cu privire la raportarile pe care acestea urmeaza sa le faca.

Transelectrica

Factori pozitivi:

  • Consum net de energie mai mare cu 2,5% in perioada ian-feb 2016/2015.
  • Importuri aproape duble in ian-feb 2016 fata de aceeasi perioada a anului 2015.
  • Asteptari de scadere a costului cu consumul tehnologic ca urmare a scaderii productiei de energie regenerabila, a cresterii activitatii centralei de la Brazi si a scaderii pretului energiei pe piata PZU.
  • O evolutie favorabila a rezultatului financiar ca urmare a deprecierii RON fata de EURO.

Factori negativi:

  • Tarif transport mai mic cu 6,8% in T1 2016 fata de aceeasi perioada a anului trecut.
  • Tarif SSF mai mic cu 18% in T1 2016/2015.
  • Exporturi in scadere cu 6% in primele doua luni ale anului curent.
  • Posibilitate de crestere a cheltuielilor cu mentenanta.

Transgaz

Factori pozitivi:

  • Crestere tarife rezervare capacitate cu pana la 122% incepand din octombrie 2015 pana in septembrie 2016.
  • Asteptari pozitive pe partea de consum a centralelor Brazi si Iernut.
  • Posibilitate a scaderii cheltuielilor cu consumul propriu tehnologic.

Factori negativi:

  • Reducere tarife la gazele transportate cu pana la 28% incepand din octombrie 2015 pana in septembrie 2016.
  • Asteptari de cerere mai slaba de gaze datorita iernii mai calde.
  • Posibilitate de cheltuieli mai mari cu mentenanta.

Electrica

Factori pozitivi:

  • Consum net de energie mai mare cu 2,5% in perioada ian-feb 2016/2015.
  • Posibilitate de continuare a trendului pozitiv pe partea de furnizare datorita politicilor comerciale.
  • Posibilitate de scadere a costurilor cu energia electrica achizitionata ca urmare a scaderii pretului la energie.
  • Asteptari de venituri financiare mai mari ca urmare a cresterii cashului in conturi.

Factori negativi

  • Tarife mai mici cu pana la 14% pentru toate filialele de distributie in T1 2016 fata de T1 2015.
  • Dobanda mai mica afecteaza randamentele depozitelor bancare.

Sursa foto: Shutterstock / Dan Comaniciu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri