Temerile ca economia globala va incetini si ca guvernele nu vor putea face nimic sa sustina cresterea au determinat Biserica Anglicana sa ia decizia de a vinde o parte consistenta a portofoliului de investitii pe bursa, care include actiuni la companii precum Alphabet (Google), Microsoft, companii farmaceutice, producatorul de bere SABMiller sau Vodafone.

Administratorii responsabili de fondul de investitii de 7 miliarde de lire sterline al Bisericii Anglicane au obtinut anul trecut un randament de 8,2%, mai bun decat piata, dar au avertizat ca vor avea dificultati sa continue in acelasi ritm, potrivit publicatiei britanice The Guardian.
In ultimii 30 de ani, randamentul mediu anual al fondului a fost de 9,7%.

Principalul administrator al averii Bisericii Anglicane, sir Andreas Whittam Smith, a explicat ca volatilitatea de pe pietele de capital a stat la baza deciziei din luna martie de a vinde active totalizand aproximativ 250 de milioane de lire sterline din portofoliul de actiuni.

Activele de 250 de milioane de lire sterline reprezinta peste 6% din plasamentele in actiuni ale fondului de investitii, care se ridica la un total de 4 miliarde de lire.

„Nervozitatea investitorilor este determinata de sentimentul ca guvernele si-au pierdut puterea de a inversa o incetinire a economiei. In trecut ar fi redus dobanzile, dar acum, cu ratele dobanzilor aproape de zero, acest remediu nu mai este disponibil. De asemenea, este greu de crezut ca dobanzile negative pot asigura stimulul necesar sau ca guvernele ar permite expansiunea masei monetare”, a declarat in raportul anual Whittam Smith, unul dintre administratori.

Riscul este ca activitatea economica va incetini si va ramane blocata asa

Potrivit raportului anual, randamentul intregului fond a depasit anul trecut rata de castig adusa de bursa de la Londra, care a inregistrat un avans infim, de numai 1%.

Pe langa bursa, Biserica Anglicana are si alte investitii, precum terenuri, paduri si alte proprietati.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri