Ministerul Finantelor Publice vrea sa imprumute in luna iulie de la populatie 100 milioane lei prin vanzarea de titluri de stat cu scadenta in 2018, cand se sarbatoreste Centenarul Marii Uniri, obiectivul fiind de a educa financiar populatia in privinta posibilitatii de a investi in datoria statului.

"Continuam acest program Fidelis (de titluri de stat pentru populatie, n.r.). Editia din acest an se numeste Centenar, pentru ca are scadenta de 2 ani, in 2018, anul in care se implinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918", a declarat ministrul Finantelor, Anca Dragu, intr-o conferinta de presa.

Emisiunea are ca principal obiectiv educarea financiara a populatiei privind modurile de economisire, in timp ce diversificarea imprumuturilor Ministerului Finantelor Publice este doar un obiectiv secundar.

"Suma este destul de mica in comparatie cu nevoiele de finantare, adica 100 de milioane de lei in raport cu 71 de miliarde de lei, cat este necesarul de finantare al Ministerului Finantelor pentru 2016. Deci scopul diversificarii este unul secundar", a afirmat Anca Dragu.

Statul isi asigura necesarul de finantare prin vanzarea de obligatiuni pe piata interna si pe cea externa, pentru rostogolirea datoriei existente si acoperirea deficitului bugetar, cei mai importanti clienti fiind bancile din Romania.

Ministerul Finantelor Publice a redus semnificativ valoarea unui titlu, de la 1.000 de lei in urma cu un an la 100 de lei, pentru a face emisiunea mai atractiva.

Un alt element important al acestei emisiuni este ca nu se plateste impozit pentru dobanda. Randamentul, dobanda emisiunii, va fi stabilit la momentul lansarii efective a programului de emisiune, in luna iulie, si se va baza pe dobanda pietei la acel moment.

Titlurile de stat vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti, la fel ca cele de anul trecut

Titlurile de stat pe care Ministerul Finantelor vrea sa le vanda in iulie vor fi listate la Bursa de Valori Bucuresti.

"Absolut (vor fi listate, n.r.). Este continuarea programului de anul trecut. Anul trecut a fost o premiera. Vor fi listate din prima zi", a declarat presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe Bursa de Valori Bucuresti asigura populatiei o varianta rapida de vanzare si este benefica si pentru piata de capital romaneasca, intrucat aduce pentru BVB lichiditate suplimentara, dar si posibil noi investitori.

Titlurile de stat ar putea aduce dobanda anuala de aproximativ 1,3%

In prezent in piata secundara, unde investitorii tranzactioneaza obligatiuni, nu exista titluri similare, insa schimburile cu titluri scadente in 2018 indica un randament in zona de 1,3%, putin chiar sub acest nivel, potrivit unor economisti din banci.

In comparatie, anul trecut cand a imprumutat bani de la populatie, statul a acordat o dobanda anuala de 2,15%.

In iunie 2015, Ministerul Finantelor a lansat prima emisiune de titluri de stat pentru populatie dupa o periaoda mai lunga, valoarea nominala a unei obligatiuni fiind de 1.000 de lei.

Emisiunea a avut un succes limitat, populatia cumparand obligatiuni in valoare de 65 de milioane de lei, din valoarea anuntata, de 100 de milioane de lei, cu o dobanda anuala de 2,15%.

Ministerul Finantelor da premii celor care tin titlurile de stat doi ani

Ministerul Finantelor va organiza o loterie pentru persoanele care isi vor pastra titlurile de stat cumparate pana la scadenta. Dintre cumparatorii de titluri de stat, 100 vor primi un bonus de 1.000 de lei. Indiferent de cate titluri detine o persoana, aceasta nu poate castiga decat cel mult un premiu.

"Va fi o tragere la sorti si 100 dintre detinatori vor primi un bonus peste dobanda pe care o vor primi pentru detinerea de titluri de stat", a spus Anca Dragu.

Emisiunea va fi derulata printr-un consortiu de banci, iar populatia nu va plati comisioane de achizitie daca va cumpara prin bancile parte a consortiului de emisiune.

"Daca se va face prin alte banci, din afara consortiului, va fi desigur un comision de tranzactie, ca la orice tranzactie financiara", a declarat ministrul Finantelor.

Bancile intermediare vor fi anuntate de Ministerul Finantelor pana la finalul lunii mai.

Spre deosebire de obligatiunile emise anul trecut pentru populatie, aceste titluri vor avea o lichiditate garantata, pentru ca vor fi acceptate de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) drept garantie (contrapartida) la licitatiile repo prin care finanteaza bancile, potrivit News.ro.

Concret, bancile sunt stimulate sa cumpere aceste titluri de la persoanele fizice care vor sa obtina numerar inainte de scadenta, pentru ca le pot folosi pentru a se imprumuta de la BNR.

Titlurile vor fi tranzactionate pe piata secundara a titlurilor de stat, astfel ca pretul lor va fi stabilit de piata pana la scadenta din 2018, in functie de evolutia dobanzilor interbancare, inflatiei sau riscului asociat statului roman.

Emisiunea de titluri de stat este lansata in cadrul evenimentelor organizate pentru aniversarea centenarului Marii Uniri, din 2018.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri