In Uniunea Europeana, electricitatea s-a scumpit in medie cu 2,4% in intervalul iulie-decembrie 2015, fata de perioada similara din anul precedent. Preturile la electricitate au crescut constant in ultimii ani, din 2008 acestea urcand cu un total 33% la nivelul UE.

Cele mai mari scumpiri in a doua jumatate a anului trecut au avut loc Letonia (+26,8%), Belgia (+15,1%), Bulgaria (+6,9%) si Romania (6,1%). Prežul mediu al energiei electrice pentru populažie din România a ajuns la 58,6 lei/100 kWh (13,2 euro kWh). Pretul la energie in Romania exprimat in functie de standardul puterii de cumparare (PPS), o referinta prin care se elimina diferentele generale dintre preturile existente in diferite tari, a ajuns la 26,5, al treilea cel mai ridicat nivel din Europa, dupa Portugalia si Germania.

Preturi electricitate

Citeste si:

Totusi, de la inceputul acestui an, facturile la energie electrica ale populatiei au scazut cu 4,9%, arata statisticile oficiale, ca urmare a scaderii cotei generale a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 24% la 20% si a reducerii tarifelor de distributie.

Factura la gaze a romanilor este cea mai mica din Uniunea Europeana

In ciuda faptului ca pretul la gaze a crescut in Romania mai mult decat in oricare alta tara europeana in semestrul al doilea al anului trecut (+7,2%), pretul mediu ramane cel mai mic de pe continent. Astfel, pretul mediu la gaze in Romania este de 15,1 lei/Kwh (3,4 euro/kWh). Facturi mici la gaze mai platesc maghiarii (3,5 euro/kWh), estonienii (3,8 euro/kWh) si bulgarii (3,9 euro/kWh).

Preturi gaze

Sursa foto: Shutterstock / Comaniciu Dan