Cateva sute de persoane, majoritatea trecute de varsta a doua, au venit sambata in Piata Universitatii pentru a verifica la Depozitarul Central daca mai au actiunile dobandite in urma privatizarii in masa din anii ’90 si la ce companii. Cei interesati s-au asezat la randul deja format dinainte de ora 9.00 dimineata, iar in jurul pranzului, numarul lor a crescut considerabil, in pofida soarelui puternic.

Cateva sute de mii de romani detin actiuni la companiile privatizate in masa in anii ’90 fie fara sa stie, fie au uitat, sumele totale aferente acestora ridicandu-se la 400-600 milioane de euro, potrivit presedintelui Bursei de Valori Bucuresti, Lucian Anghel, scrie News.ro.

Aceste persoane au posibilitatea de a verifica gratuit daca mai au actiunile si la ce companii, in cadrul targului “Banii Tai Expo”, organizat de Bursa de Valori Bucuresti in Piata Universitatii.

Astfel, trebuie sa se prezinte cu buletinul la standul Depozitarului Central, iar daca au actiuni la companii listate la Bursa de Valori, pot beneficia de transferul gratuit al dividendelor in contul curent, realizat de Depozitarul Central in baza unui formular completat cu contul IBAN.

Romanii au luat cu asalt personalul Depozitarului de la targ inca de dimineata, inainte de deschiderea standului. La ora 9.00 dimineata erau deja circa 30 de persoane care doreau sa stie ce s-a mai intamplat cu actiunile lor.

Coada a crescut rapid, adunandu-se din ce in ce mai multi oameni care si-au luat bon de ordine si au stat la rand, desi soarele incepuse sa fie tot mai puternic, iar persoanele in varsta au luat loc in interiorul cortului amenajat pentru operatiunile de verificare.

“Am verificat, avem niste actiuni la SIF Transilvania, se pare ca s-au inmultit de cinci ori de cand le-am luat, valoreaza vreo 200-300 de lei. Sotia are la Petrom, dar fac vreo 5 lei cu totul, nu mare lucru. Vrem sa le tinem in continuare, nu le vindem, ca nu cer de mancare”, a declarat pentru News.ro un actionar, dupa interogarea sistemului.

Cei mai multi au aflat de eveniment de la stiri sau i-au informat copiii. Ei au posibilitatea sa verifice aceste informatii oricand la sediul Depozitarului Central, insa contra cost, pentru un extras de cont platind 5 lei, dar si la orice broker de pe piata de capital.

La standul din cadrul targului actionarii pot afla doar la ce companii detin titluri, nu si numarul acestora. Pentru aceasta informatie trebuie sa faca o vizita la sediul Depozitarului, unde vor beneficia si de alte date, precum daca au de incasat dividende, cuantumul acestora si cum trebuie sa procedeze.

“Multe persoane nu stiu la ce companii au actiuni, noi le spunem daca au si la ce societati. Mai departe, daca vor sa mai faca ceva in continuare, pot sa mearga la un broker sau sa vina la Depozitarul Central sa afle exact cate au, iar la broker sa-si deschida un cont, sa le vanda, daca vor”, a explicat pentru News.ro directorul general al Depozitarului, Silvia Buicanescu.

Daca societatea la care o persoana are actiuni inca exista, dar nu mai este listata, actionarul poate merge direct la aceasta pentru a le vinde, insa destul de multe companii au dat faliment ori au fost inchise, astfel ca oamenii nu mai pot recupera nimic.

“Am venit si am verificat, dar societatea unde aveam se pare ca nu mai exista si n-am ce sa mai fac, oricum aveam putine actiuni. Noua, medicilor, ne-au dat cateva titluri acolo intr-o societate de nimic, mai bine nu mai pierdeam timpul, daca stiam”, spune dezamagita o doamna in jur de 60 de ani.

Multi dintre cei care au stat la coada sunt in aceeasi situatie, pentru ca au primit actiuni la societati precum Banca Dacia Felix sau Banca Albina, care au falimentat de ani buni.

Cei mai multumiti par actionarii la SIF-uri, despre care au auzit ca “merg bine”, unii acumuland chiar cateva sute de lei. Altii pomenesc niste nume de societati, dar nu cunosc ce s-a intamplat cu ele intre timp. Este cazul companiei de cosmetice Miraj Bucuresti sau al fabricantului de autobuze Robus Resita.

“Ne-au dat cateva actiuni, acolo, cateva sapunuri si s-au spalat pe mani de noi”, spune in treacat o doamna. Un alt actionar trecut de 70 de ani este nemultumit ca nu a primit in atatia ani de cand i s-au repartizat actiunile nicio hartie acasa prin care sa fie instiintat cate actiuni are, daca trebuie sa incaseze o anumita suma din dividende sau daca trebuie sa-si ia gandul de la ele.

“Stam la coada sa ne verificam saracia (rade amar), sa vedem daca avem vreun amarat de ban pe actiunile alea. Mai bine ne-ar fi trimis o hartie acasa in fiecare an, sa ne spuna cat avem, ce bani ne da si asa mai departe”, spune pensionarul.

Seful Depozitarului spune insa ca societati precum SIF-urile, care au milioane de actionari, nu pot trimite fiecaruia extrase de cont anuale, fiind o procedura greoaie si costisitoare. In schimb, dau anunturi in ziarele financiare si locale.

Pe langa persoanele in varsta, la cortul Depozitarului s-au adunat si tineri, unii care-i insoteau pe parinti, altii care au venit sa intrebe daca parintii lor decedati aveau actiuni si unde.

“O mare parte dintre persoanele care vin aici sunt mostenitori ai actionarilor de atunci, care au primit actiuni la marea privatizare, vin si ne intreaba ce trebuie sa faca mai exact pentru a intra in posesia actiunilor”, a mai spus Buicanescu. Ea a explicat ca actiunile detinute de persoanele decedate trebuie sa fie mentionate la notar in cadrul succesiunii. In cazul celor care nu stiu daca parintii au avut astfel de actiuni se poate completa ulterior succesiunea.

In prezent, mostenitorul merge la Depozitarul Central, cere un extras de cont / adeverinta care atesta unde a detinut decedatul contul, iar daca a avut actiuni, se elibereaza adeverinta respectiva, se blocheaza actiunile in baza de date ale Depozitarului, iar notarul intocmeste certificatul de mostenitor si cu actiunile respective, pe baza adeverintei. Cu certificatul de mostenitor, succesorii trebuie sa se intoarca la Depozitarul Central pentru a le efectua transferul de actiuni.

Depozitarul vrea sa incheie insa un protocol cu Uniunea Notarilor Publici din Romania, prin care notarii sa poata accesa baza de date si sa elibereze extrasul de cont pentru mostenitori, astfel incat sa elimine din etapele necesare la acest moment.

“Ideea este sa le permitem notarilor, in baza unui acord cu clauze foarte bine stabilite, sa poata verifica ei daca decedatul detine si actiuni, astfel incat sa nu mai fie nevoie de multe drumuri pentru mostenitor. Astfel, simplificam lucrurile si crestem eficienta”, a mai spus Buicanescu. Protocolul ar putea fi incheiat curand, dupa discutii cu notarii, dar si cu Autoritatea de Supraveghere Financiara, care trebuie sa-si dea avizul.

Soarele nu i-a intimidat pe romanii care vor sa se stie in continuare actionari sau macar sa obtina in final niste bani pe care nu se mai bazau de mult timp, mai ales daca informatia este gratuita. Dupa pranz, au dat totusi semne de nerabdare si disciplina statului la coada a lasat locul pentru cateva momente unei imbulzeli tipic romanesti, doar pentru a lua bon de ordine.

Anul trecut, Depozitarul Central a emis pe durata targului 850 de extrase de cont, iar in acest an numarul va fi depasit cu mult, avand in vedere ca numai vineri au venit cateva sute de persoane pentru interogare, iar sambata pana la incheierea programului ar putea atinge sau depasi 1.000 de persoane.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri