Bursa de Valori Bucuresti (BVB) face inca un pas in vederea fuziunii cu Sibex, in urma incheierii unui acord de coordonare. Acest acord va permite evaluarea companiilor listate, dupa ce conducerea a primit, in luna aprilie, mandat de la actionari sa transmita invitatii catre companii de consultanta cu scopul realizarii unei evaluari a bursei sibiene, conform unui comunicat transmis de operatorul bursier.

Acordul dintre Bursa de Valori Bucuresti si Sibex va permite realizarea, in perioada urmatoare, a unor pasi concreti spre un posibil proces de fuziune intre cele doua companii cum ar fi procesul de evaluare a companiilor, conform News.ro

”Echipe de experti din partea ambelor companii au fost dedicate acestui proiect in scopul stabilirii principiilor si conditiilor de colaborare intre parti pentru a crea premisele realizarii potentialei fuziuni”, se arata in comunicat.

Invitatiile transmise in aprilie catre consultanti vizeaza oferte pentru un studiu de due diligence al Sibex si, "eventual, pentru evaluarea care poate constitui un element indispensabil al unei fuziuni prin absorbtie, ce poate fi avuta in vedere in viitor".

Bursa de Valori Bucuresti este cotata pe piata pe care o administreaza si are o valoare de piata de 168,8 milioane lei (37,2 milioane euro), la ultimul pret de inchidere, de 22 lei.

Bursa din Bucuresti are un actionariat divers. Potrivit ultimelor date disponibile:

  • SIF Transilvania (SIF3) are cea mai mare detinere, de circa 8,6% din capital
  • fondurile de pensii private ale NN au o o participatie de 7,8%
  • BERD detine circa 5% din capital

La inceputul lunii aprilie, SIF Transilvania a cerut completarea ordinii de zi a adunarii generale a actionarilor din 26 aprile cu acordarea unui mandat consiliului de administratie al BVB pentru a efectua demersurile necesare privind intocmirea proiectului de fuziune prin absorbtie dintre BVB si Sibex, propuerea fiind acceptata. Societatea de investitii a propus si un termen de patru luni pentru finalizarea fuziunii.

Bursa de la Sibiu administreaza o piata reglementata de derivate, principala atractie pentru BVB, care nu are o astfel de piata. Anul trecut, piata de derivate a Sibex a inregistrat tranzactii de circa 201 milioane lei.

Sibex a inregistrat o scadere dramatica a activitatii in ultimii ani, in special dupa fuga din tara a fostului sef al pietei din Sibiu, Cristian Sima, in 2012.

Pana acum au avut loc mai multe tentative de fuziune a celor doua piete de capital, din Bucuresti si Sibiu, cele mai importante in 2006 si in 2011, care nu s-au finalizat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri