La cateva zile de la votul britanicilor in favoarea iesirii tarii din Uniunea Europeana, pietele financiare inca isi mai cauta reperele. Desi planeaza inca multe incertitudini cu privire la intregul film am Brexitului, un lucru pare sa fie cert: sistemul financiar va fi mult mai putin solid in urmatorii ani. Ce variante de refugiu exista? Care sunt scenariile posibile? Am vorbit toate aceste lucruri cu Claudiu Cazacu, chief strategist la XTB Romania, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Claudiu Cazacu spune ca rezultatul votului a fost unul cutremurator, mai ales ca pietele au fost ghidate mai degraba de cotele caselor de pariuri, care indicau drept posibil un rezultat de ramanere in Uniunea Europeana.

Lovitura a fost mare, ca si cum am fost teleportati din Africa la Polul Nord. Socul initial a fost cel mai puternic si s-a vazut mult in lira, care este la nivelurile de acum 30 de ani fata de dolar, lucru care spune mult despre gravitatea situatiei”, explica oficialul XTB.

Exista, insa, si o justificare economica, teoria spunand ca atunci cand exista deficit de cont curent, ca in cazul Marii Britanii, moneda trebuie sa se deprecieze, pentru a echilibra deficitul.

Cazacu se asteapta ca acest fenoment sa continue si vede lira sterlina semnificativ sub pragul de 1,3. Desi peisajul nu este optimist pe termen scurt, aceasta tendinta va ajuta economia britanica sa se pozitioneze pentru un nou ciclu de crestere.

“Pietele financiare sunt afectate in ansamblul lor. In SUA eram foarte aproape de maxime istorice, deci lovitura a venit la niveluri de euforie. Si in Europa, chiar daca nu erau aceleasi cote de crestere, apar multiple semne de intrebare privind coerenta blocului european, dorinta altor tari de parasi UE”, a explicat analistul XTB.

Care sunt produsele de refugiu?

Ca pe orice trend de scaderi, exista si active in care investitori se pot refugia: francul elvetian, dolarul, yenul japonez sau aurul.

“Refugiul este constituit din porturi, dar la intrare avem navele de razboi ale bancilor centrale, care sunt pregatite sa traga munitie monetara pentru a nu vedea prea multe vase intrand. Banca Centrala Elvetiana a oferit deja indicii ca a fost active in piata si, de asemenea, si cele din Japonia si SUA au anuntat ca nu sunt incantate sa aiba o moneda puternica, desi vor intra capitaluri”.

Cazacu spune ca francul se va mai intarzi gradual, in timp ce la yen vom vedea o intarire in salturi. In schimb, aurul, care nu are o banca centrala hotarata sa il apere, va avea un parcurs favorabil.

“Din punctul meu de vedere, in urmatorii 2-4 ani, aurul poate face noi maxime istorice, poate depasi pragul de 2000 dolari/uncie. Nu este doar activ de refugiu, dar poate aduce randamente relative mai bune decat alte instrumente. Este o opinie impartasita si de administratorii de fonduri de hedging dar si de investitori mari, precum George Soros, care la inceputul anului a luat pozitie long pe aur si a castigat considerabil”.

Dar, nu doar exemplul marilor este un argument suficient, exista o serie de motive care indica faptul ca aurul este o alternativa considerabila la multe alte active. Printre acestea, dezechilibrul sistemului financiar dar si riscul de a vedea fie un dezechilibru deflationist, fie unul inflationist, la un moment dat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri