Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca vicepremierul Costin Borc i-a spus ca Guvernul nu are de gand sa faca vreo privatizare, precizand ca, in acest context, ”deocamdata”, PSD nu depune motiune de cenzura.

”A fost o prima discutie, mi s-a parut ca domnul Borc intelege anumite lucruri, dar ma abtin sa ma pronunt pozitiv sau negativ, vreau sa vad in perioada urmatoare cum actioneaza si dumnealui si guvernul in general. (...) Deocamdata da, din ce am inteles, da din moment ce nu au de gand sa faca, nu depunem motiune de cenzura. Cel putin asta mi-a zis”, a declarat Dragnea, pentru News.ro, intrebat daca Executivul a scapat astfel de motiunea de cenzura.

Intrebat daca vicepremierul i-a spus concret daca vrea sa privatizeze anumite unitati, Dragnea a spus: ”Nu. Aparuse un zvon despre sare. Nu, nu au de rand sa faca lucrul asta, acolo e vorba de ceea ce vrea sa faca Fondul Proprietatea cu actiunile pe care le au, pe care vor sa le listeze, actiunile pe care le detine statul roman care este majoritar nu se intentioneaza sa fie vandute si i-am spus ca nu suntem de acord cu nicio alta situatie daca e vorba de un obiectiv strategic din Romania”.

”PSD nu va sustine privatizari in special la obiectivele economice strategice sau de importanta strategica in care statul roman are mai putin de 51%. Nu avem nimic impotriva sa continue actiunea de listare pentru pachetele minoritare pe care le mai are statul roman la diverse companii si societati”, a mai spus Dragnea.

Liderul social-democrat a spus ca un alt punct pe care l-a discutat cu vicepremierul Borc a fost problema uraniului, avand in vedere ca singura mina de uraniu din tara s-ar putea inchide.

”Romania nu mai ia uraniu din minele din tara, cum este mina de la Crucea, care probabil se va inchide. Mi-a explicat de ce - pentru ca Curtea de Conturi a solicitat sa se aplice procedurile stabilite prin legislatia in vigoare, dar eu cred ca asta este un lucru extrem de periculos pentru noi, in conditiile in care minele de uraniu din Romania se vor inchide nu ne garanteaza nimeni ca uraniul cumparat acum mai ieftin mai tarziu nu va fi cumparat mai scump, noi nemaiavand surse in interior”, a spus Dragnea.

Liderul PSD a spus ca social-democratii ar sustine un proiect de lege prin care sa se permita exceptii de la astfel de situatii.

”Si parerea mea, si i-am spus-o, este ca genul asta de probleme sa se discute in CSAT si daca este nevoie sa apara vreo lege sau modificare in legislatie care sa poata sa legifereze niste exceptii pentru astfel de situatii noi vom sustine asa ceva. Despre complexul energetic Oltenia si minerit in general. Cred ca ar fi bine sa mearga in teritoriu si sa discute direct cu oamenii si cu specialisti in zonele respective. PSD nu este de acord ca Romania in viitor sa renunte in totalitate la minerit, pentru ca este o sursa de energie complementara care poate fi oricand folositoare”, a mai spus Dragnea.

El a explicat ca in Romania exista o mina de uraniu in judetul Suceava care nu a mai putut vinde uraniu la noi in tara pentru ca a venit o firma canadiana care a oferit un pret mai mic decat cel al minei romanesti.

”Chiar daca cei de la mina romaneasca au oferit un pret mai mic, Curtea de Conturi le-a spus si lor ca nu au voie, pentru ca vand sub pretul de cost. In situatia asta, care este un domeniu strategic, se poate intampla aproape sigur din moment ce mina respectiva nu mai livreaza uraniu, probabil ca se va inchide. Oricum acea mina nu mai putea functiona mult, dar in mod normal exista si alte zacaminte de uraniu care pot fi exploatate unde trebuia sa inceapa lucrarile ca sa se deschida exploatari, ceea ce nu se va intampla, pentru ca nu au desfacere si putem ajunge in situatia ca peste un an sau doi sau trei cei care furnizeaza acum uraniu la un pret bun atunci sa spuna ca din diverse motive pretul se mareste. Asta inseamna ca vom fi dependenti de o singura sursa de uraniu, avand pe teritoriul Romaniei resurse de uraniu si, in situatia asta, cred ca trebuie discutat in CSAT pentru ca s-a putea sa mai fie si alte situatii de acelasi tip si, daca este nevoie sa modificam legislatia pentru a se prevedea exceptii de genul asta, noi vom da curs imediat”, a mai spus Dragnea.

Liderul PSD a spus ca a discutat cu vicepremierul Borc si despre cateva obiective economice care sunt intr-o situatie delicata, dar care pot fi salvate.

”De exemplu, UCM Resita, acolo exista un laborator de incercari turbine, unic in Europa, care trebuie sa fie salvat; la Turnu Severin, combinatul de apa grea - aici pot fi solutii de salvare, exista posibilitatea ca fabrica de deuterare a apei in prima etapa poate fabrica in continuare apa usoara sa fie folosita atat in industria de medicamente cat si in industria alimentara, in industria de produse cosmetice si in alte domenii”, a mai precizat Liviu Dragnea.

Referitor la atasatii comerciali, Dragnea i-a solicitat lui Costin Borc sa faca o analiza serioasa a activitatii acestora.

”Foarte multi dintre ei, din cate stiu eu, sunt buni, sunt profesionisti, dar nu sunt sigur ca exista o comunicare foarte buna intre dumnealor si minister - sediul central. Exista riscul sa se piarda foarte multe oportunitati de afaceri pentru firme romanesti in tarile respective si invers (...) si cred ca o relationare mai buna si directa intre ministru si atasatii comerciali nu poate sa aiba decat efecte benefice. Mi s-a parut ca reactia a fost pozitiva din partea dumnealui”, a mai spus Dragnea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri