Cunoscutul business angel Sergiu Negut a vorbit, la emisiunea Profesionistii in investitii, despre optiunea finantarii prin bursa pentru companiile mici si medii. Negut este implicat in mai multe afaceri locale, din care doua au accesat piata de capital in diferite forme: Bittnet si frufru.

Compania care detine brandul frufru, in care Negut este actionar, a listat luna trecuta o emisiune de obligatiuni in piata AeRO administrata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), in valoare de 1 milion de euro. De asemenea, In aprilie anul trecut, compania Bittnet Systems (BNET) s-a listat pe piata AeRo, fiind prima companie din IT care a accesat aceasta piata. Negut este membru in Advisory Board-ul companiei.

Sergiu Negut spune ca accesarea pietei de capital pentru finantare este o optiune luata in calcul in mai multe companii locale, inclusiv in cele in care este implicat. Insa, cand stie un antreprenor ca afacerea sa este pregatita pentru bursa?

„Nu stie niciodata daca este sau nu pregatit. Cred ca la un anumit moment, toti iau in calcul aceasta varianta si analizeaza pasii. O companie este pregatita pentru bursa atunci cand isi poate asuma transparenta si distributia mai larga a actionariatului. Nu conteaza cat de mare este, ci in ce masura are sens o investitie. De la lansarea AeRo sunt din ce in ce mai multe companii care privesc bursa ca pe o posibila forma de dezvoltare”, a declarat Negut.

Totusi, antreprenorii romani nu se inghesuie la bursa si, cu exceptia celor cateva companii care s-au listat pe piata alternativa, pe cea reglementata nu au mai fost listari private de ani buni. Este bursa o optiune reala pentru finantare, astazi?

Da si nu. Sau, altfel spus, aproape ca da. Ca sa functioneze bursa ca sursa de finantare, trebuie sa fie lichiditate, sa fie investitori interesati de companii, care sa creeze o sustenabilitate a cererii pentru orice tranzactie. La noi sunt cateva fonduri mici si putini investitori individuali, iar asta limiteaza atractivitatea bursei, deocamdata”, a mai spus Negut.

Acum 2 ani, situatia era mult mai proasta. Acum deja sunt cateva companii interesante, aproape toate pe un trend ascendent, care au ceva de oferit micilor investitori.

Bursa are nevoie de mai multi “amatori”

Un minus important al pietei este lipsa de investitori mici, care pot asigura lichiditate. “Daca pana in criza erau mai multi, acum oamenii sunt mult mai prudenti. Bursa a redevenit o investitie exotica, pentru profesionisti. Eu cred ca bursa este si pentru amatori, daca nu sunt destui, nu se intampla tavalugul de piata lichida”.

Din aceste motive, bursa nu isi exercita rolul de finantator ca o piata matura, pentru ca, in cazul companiilor mici listate, majoritatea tranzactiilor se fac ulterior unor subscrieri private.

“Cand vreau sa ridic 1 milion de euro sub forma de actiuni sau obligatiuni, ma duc la un broker si impreuna ne punem networkul la bataie si gasim cei 150 de investitori privati. Abia apoi il punem pe bursa. Nu e chiar ce ne asteptam de la bursa la maturitate. Lucurile astea nu functioneaza inca asa cum ar trebui, dar ceva functioneaza acolo”, explica Negut.

3 sfaturi pentru antreprenori

  • Businessul nu depinde de politica. Avem aceleasi daca vrem sa ne dezvoltam: care sunt clientii, cum le satisfacem nevoile, cum le anticipam dorintele.
  • Exploreaza toate caile posibile de a iti dezvolta businessul, atat la nivel strategic, dar si la nivel de corporate structure si corporate governance. Exista angels investors, venture capital si private equity dar si oportunitati pe AeRo. Trebuie sa vezi care ti se potriveste si sa te raportezi la ele pe termen lung.
  • Incearca sa descoperi cat mai multe lucruri despre formele de finantare, inclusiv ca investitori privati in alte companii. Te ajuta sa intelegi mai multe despre businessurile in care esti implicat si sa devii un om de afaceri complex.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri