Listarile Romgaz (SNG) si Electrica (EL) din 2013 si 2014 au adus investitori si bani noi pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), insa acestea nu au reusit sa tina in piata toti jucatorii. Numarul conturilor de tranzactionare de pe BVB a scazut cu 19,2% in ultimii cinci ani, in vreme ce valoarea tranzactiilor pe bursa s-a redus usor.

Putin peste 71.000 de investitori erau pe bursa la sfarsitul primului trimestru din acest an, potrivit datelor de la Fondul de Compensare al Investitorilor (FCI). Cu cinci ani in urma, numarul investitorilor ajungea la peste 88.151. Fondul nu ia in considerare daca un investitor are deschise unul sau mai multe conturi de tranzactionare la brokeri, asa ca este posibil ca numarul exact al investitorilor sa fie mai mic.

Tendinta de scadere dateaza de la inceputul anului 2009, adica imediat dupa punctul culminant al crizei financiare globale. Singura revenire notabila a numarului de investitori pe Bursa de Valori Bucuresti a avut loc in perioada 2013 – 2014, cand au avut loc cele mai mare oferte publice de actiuni din istoria Romaniei: IPO-urile Romgaz si Electrica.

Valoarea rulajelor din tabel este exprimata in mil. euro / zi (media trimestrului respectiv).

Valoarea rulajelor reprezinta toate tranzactiile facute in piata principala a BVB (inclusiv oferte publice).

Si valoarea medie a tranzactiilor facute zilnic pe BVB a scazut per ansamblu in ultimii cinci ani, insa perioadele extrem de slabe au alternat perioadelor foarte bune, in care lichiditatea a fost sustinuta de tranzactii speciale precum IPO-urile, ofertele secundare, deal-urile sau plasamentele accelerate de actiuni.

Sursa foto: Shutterstock / Rawpixl.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri