Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat realizarea unor teste de stres, cunoscute si ca teste de rezistenta, la 102 fonduri de investitii din Romania si a anuntat demararea celei de-a doua etape a acestui exercitiu inceput in 31 martie 2016, potrivit unui anunt al ASF.

ASF a anuntat in aprilie demararea unor teste de stres pentru fondurile de investitii, dupa ce autoritatea a constatat anumite nereguli la societatea de administrare de active SAI Certinvest, in urma unui raport de control, pentru care a dispus un plan de masuri.

Scopul acestor teste este gasirea si aplicarea unor proceduri care sa creasca capacitatea fondurilor in cazul aparitiei unor socuri economice sau financiare, in scopul evitarii unor pierderi de proportii si a intrarii in faliment.

Prima etapa a acestui proces a constat in definirea cadrului de desfasurare a exercitiului prin consultari cu jucatorii din piata de capital, testele propriu-zise urmand sa fie aplicate in a doua etapa.

Dintre cele 102 de fonduri de investitii autorizate in Romania, 73 sunt fonduri deschise de investitii (OPCVM) si 29 de fonduri inchise de investitii (AOPC).

”Acest demers are in vedere impactul mai multor factori de stres privind riscul de piata - scaderea preturilor actiunilor, cresterea ratelor de dobanda, fluctuatia cotatiilor valutare, riscul de contrapartida si riscul de lichiditate”, a precizat ASF.

Scenariul advers pe baza caruia se realizeaza testul de stres include scaderea cu 35% a indicelui BET-XT, care include cele mai tranzactionate 25 de companii, si cu 20% a indicelui STOXX 600, care urmareste cele mai importante 600 de companii listate pe pietele europene.

Totodata, testele vor masura rezistenta fondurilor de investitii in cazul unei cresteri cu 2 puncte procentuale a randamentelor obligatiunilor in lei si cu 1,5 puncte procentuale in cazul obligatiunilor in euro.

In plus, ASF va masura rezistenta in cazul unui soc valutar, respectiv o scadere de 10% a valutelor in care sunt denonimate plasamentele fondului fata de valuta fondului. Informatiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de ASF pana la data de 23 septembrie 2016, urmand ca rezultatele si eventualele masuri necesare de imbunatatire a procedurilor de management al riscurilor sa fie cunoscute inainte de finalul anului 2016.

Fondurile de investitii (fonduri mutuale sau organisme de plasament colectiv) atrag si pun la comun banii mai multor investitori, pe care-i folosesc ulterior pentru realizarea diferitelor investitii, cu scopul de a multiplica sumele investite si de a genera castiguri pentru investitorii respectivi. In cazul fondurilor deschise, investitorii pot cumpara si rascumpara unitati de fond in orice moment, pe intreaga durata de functionare a fondului.

In schimb, fondurile inchise de investitii, care au o durata determinata, se adreseaza unui numar restrans de investitori (legislatia prevede mai putin de 200) carora le este impusa o suma minima de investit. Cumpararea si rascumpararea unitatilor de fond este permisa doar in anumite intervale de timp, clar precizate in documentatia fondului.

Fondurile deschise de investitii din Romania aveau la finalul lunii iunie active nete de 21,1 miliarde lei (4,7 miliarde euro), potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAF). Activele fondurilor inchise de investitii erau de aproape 106 milioane euro.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri