Producatorul de gaze Romgaz vrea sa construiasca o termocentrala noua pe gaze, la Iernut, proiect estimat la 281 milioane de euro, fara TVA, investitia avand ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, a declarat pentru News.ro ministrul Energiei, Victor Grigorescu, care apreciaza ca noua unitate va contribui la cresterea economiei romanesti, iar in perioada urmatoare vor mai aparea alte exemple asemanatoare.

Aceasta este prima termocentrala pe care o companie de stat o va construi dupa 1990.

"Ministerul Energiei si Guvernul Ciolos au deblocat in ultimele sase luni mai multe importante proiecte de investitii in sectorul energetic. Un exemplu bun este investitia de circa 280 de milioane de euro de catre Romgaz, pentru modernizarea centralei electrice de la Iernut, investitie care va avea ca efect, intre altele, cresterea cu 55% a randamentului centralei si reducerea emisiilor poluante", a afirmat Grigorescu.

Romgaz preluase o termocentrala la Iernut in 2013 de la producatorul de energie termica Elcen pentru stingerea unei datorii de 653 milioane lei. Valoarea totala estimata a contractului de proiectare si executie scos la licitatie acum de Romgaz este de 281,3 milioane euro fara TVA.

Ministrul Energiei precizeaza totodata ca acesta nu este primul pas pozitiv facut de Romgaz in acest an. In urma cu cateva luni, compania a finalizat modernizarea depozitului de gaze de la Sarmasel, o alta investitie importanta pentru cresterea securitatii energetice.

"Finantarea modernizarii de la Iernut se va face din fonduri proprii ale Romgaz dar si, potential, din fonduri nerambursabile, cum ar fi Planul National de Investitii (PNI), program de finantare deblocat de Ministerul Energiei dupa trei ani de inactivitate", a adaugat Grigorescu.

Ministrul Energiei precizeaza ca societatile energetice sunt incurajate sa investeasca, sa se modernizeze si sa contribuie la cresterea economiei romanesti.

"Veti vedea si alte exemple bune in perioada urmatoare", a precizat ministrul. Primul grup energetic la Iernut a fost pus in functiune in anul 1963, iar pana la sfarsitul anului 1967 s-au construit si restul de cinci grupuri energetice, constituind o putere totala de 800 MW. La data de 30 martie 2012, termocentrala a trecut in proprietatea Romgaz, in contul unei datorii de circa 150 de milioane de euro pe care compania Electrocentrale Bucuresti o avea catre compania de gaze.

Lucrarile la noua investitie vor fi partial finantate, in proportie de cel mult 25%, din fondurile acumulate de stat in urma vanzarii de certificate de emisii de gaze cu efect de sera. Din acesti bani pot fi acordate, in baza unei scheme de ajutor de stat aprobata de catre UE, subventii pentru proiectele de investitii ale producatorilor de energie care au ca scop si rezultat reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Noua termocentrala in ciclu combinat cu turbine de gaze ar urma sa aiba o putere instalata de maxim 430 MW si eficienta electrica bruta de minimum 56%. Compania preconizeaza ca lucrarile vor dura 3 ani, de la data atribuirii contractului.

"Valoarea estimata, fara TVA, este de 281.296.700 euro, din care cheltuieli diverse si neprevazute in suma de 24.227.700 euro, care reprezinta 9.42%, iar valoarea fara diverse si neprevazute este de 257.069.000 euro, fara TVA", se arata intr-un anunt de participare al Romgaz.
Data limita de trimitere a ofertelor este 7 septembrie, iar termenul limita de evaluare a acestora a fost fixat pe 8 septembrie. La licitatie pot participa doar companii sau consortii de companii cu o medie globala a cifrei anuale de afaceri, pe ultimii 3 ani, de cel putin 250 milioane euro.
Potrivit unei informari intocmite de catre Consiliul de Administratie al Romgaz pentru actionari, noua termocentrala de la Iernut ar urma sa fie data in folosinta in 2020.

Investitia va fi recuperata in noua ani de la punerea sa in functiune. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are o valoare de piata de 8,84 miliarde lei, echivalentul a circa 1,9 miliarde euro.

Sursa foto: TTstudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri