Transportatorul national de gaze Transgaz (simbol bursier TGN) a raportat, in primul semestru al acestui an, un profit net de 281,7 milioane lei (aproximativ 63 milioane euro), cu 12% mai mic fata de cel din prima parte a anului trecut, in timp ce cifra de afaceri a scazut usor, la 814,5 milioane lei (181 milioane euro), potrivit rezultatelor financiare raportate marti de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

Compania a realizat numai 5% din investitiile planificate pentru intregul an, pentru ca nu a obtinut la timp autorizatiile necesare lucrarilor, scrie News.ro.

Pentru comparatie, Transgaz a avut in primul semestru din 2015 un profit net de 321,5 milioane lei si o cifra de afaceri de 820,3 milioane lei. In ceea ce priveste programul de investitii, valoarea fondurilor pentru acest an, aprobata in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2016, este de aproape 722 milioane lei, din care au fost cheltuiti doar 5%, adica 37,7 milioane lei. Suma include si 5,3 milioane lei care reprezinta lucrarile de racordare la Sistemul National de Transport a noilor consumatori.

„Cauzele indeplinirii programului investitional in proportie de doar 5,23% constau in principal, in probleme de natura juridica privind accesul in teren, autorizatii neobtinute in timp util, schimbarea de catre ANRMAP a procedurilor de validare a licitatiilor”, se arata in raport.

Transgaz detine statutul de monopol in transportul gazelor naturale din Romania si vehiculeaza circa 90% din totalul gazelor naturale consumate. Din totalul veniturilor realizate in primul semestru din acest an, circa 18% sunt in valuta, fiind realizate din activitatea de transport international al gazelor naturale, arata raportul.

La 30 iunie 2016, soldul disponibilitatilor in conturi bancare ale societatii era de 963 milioane lei, din care 10,24% reprezentau disponibilitati denominate in valuta, majoritatea in euro.

Cantitatea de gaze naturale transportata prin conductele Transgaz in prima parte a anului a fost de 5,87 miliarde metri cubi, cu 0,55 miliarde mc mai mica decat cantitatea programata.

Transgaz este controlata de stat, prin Ministerul Economiei, care detine 58,5% din actiuni. Compania este listata la Bursa de Valori Bucuresti si are o valoare de piata de 3,34 miliarde lei (742 milioane euro).

Sursa foto: INSAGO/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri