Companiile energetice listate au marcat noi scaderi ale veniturilor si profitabilitatii, nereusind sa capitalizeze oportunitatile de pe pietele internationale, unde petrolul si gazele naturale s-au numarat printre materiile prime care au consemnat reveniri spectaculoase de pret in trimestrul al doilea, dupa minimele atinse in februarie. Analistii Tradeville considera ca deocamdata nu se intrevad perspective de crestere.

Astfel, rezultatele financiare din trimestrul al doilea au dezamagit investitorii, actiunile OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listata din Romania, consemnand o scadere de 3,6% in ziua urmatoare raportarii, in timp ce titlurile Romgaz au ramas in zona minimelor atinse de la listare si pana in prezent. „In plus, exista serioase semne de intrebare cu privire la capacitatea pretului actiunilor OMV-Petrom de a creste semnificativ si, mai ales, sustenabil, fata de cotatiile actuale, in timp ce in cazul Romgaz sunt sanse minime pentru un trend ascendent puternic al pretului actiunilor, desi nu sunt excluse episoade de cresteri speculative”, se mentioneaza intr-o analiza a casei de brokeraj Tradeville.

Reprezentantii firmei considera ca reactia investitorilor a fost determinata de faptul ca acestia anticipau un efect pozitiv al revirimentului pretului petrolului asupra rezultatelor OMV Petrom din trimestrul al doilea, insa acestea au continuat sa se deterioreze, desi compania a continuat programul de reducere de costuri. Nici perspectivele pentru trimestrele urmatoare nu sunt prea optimiste, in conditiile in care este de asteptat ca potentialul de crestere durabila a pretului petrolului sa fie limitat din cauza presiunilor continue atat la nivel de cerere, cat si de oferta.

Producatorul de gaze Romgaz a continuat tendinta de scadere a veniturilor si profitabilitatii consemnata dupa maximele atinse in 2014. Productia de gaze naturale a scazut cu 6% in primul semestru, din cauza vremii calduroase de la inceputul anului si a diminuarii cererii din partea clientilor industriali si s-a suprapus peste nivelul redus al preturilor atins la inceputul anului. Desi compania nu a reusit sa beneficieze de revenirea preturilor in trimestrul al doilea, si-a mentinut marjele de profit aproape constante si si-a atins tintele bugetate la nivel semestrial.

„Producatorii de energie electrica sunt afectati la randul lor de reducerea preturilor, astfel ca o scadere de o singura cifra a productiei a ajuns sa faca diferenta dintre profit si pierdere”, mentioneaza analistii Tradeville.

Nuclearelectrica, singurul producator de energie nucleara local, a raportat o scadere cu 6% a productiei de energie, ca urmare a opririi uneia dintre unitatile centralei nucleare pentru o perioada dubla fata de cea obisnuita. Compania a fost nevoita sa vanda o cantitate mai mare de energie pe piata pe termen scurt, unde preturile au scazut cu 7%, astfel ca a inregistrat prima pierdere operationala dupa listare. Intr-un scenariu optimist, chiar daca Nuclearelectrica reuseste sa revina pe profit la nivel anual, acesta va fi la nivelurile din 2011-2012, cu dividend neglijabil, ceea ce face dificila o revenire a pretului actiunilor in a doua jumatate a anului.

In ceea ce priveste companiile de utilitati, rezultatele semestriale reflecta in principal inasprirea cadrului de reglementare, in conditiile in care Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a inceput sa penalizeze ratarea tintelor de investitii prin taieri de tarife. Astfel, in primul semestru au reusit sa marcheze cresteri ale veniturilor sau profitului doar acele companii care au compensat scaderea tarifelor prin cresterea cantitatilor transportate, cum a fost cazul Electrica.

„In pofida fundamentelor mai slabe, nu sunt asteptate totusi corectii agresive ale actiunilor companiilor de utilitati in perioada urmatoare. Cel mai probabil, acestea vor ramane printre cele mai generoase platitoare de dividende si anul viitor, in contextul legii care le obliga sa distribuie macar jumatate din profituri, iar investitorii le pot pastra in portofoliu cel putin pentru caracterul defensiv”, au concluzionat analistii casei de brokeraj.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri