Erorile manageriale din conducerea ASF si de la nivelul conducerii ASF responsabila de sectorul de asigurari au dus la scumpirea excesiva a politelor RCA si a scandalului din prezent din piata asigurarilor, considera Mircea Ursache, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, responsabil de sectorul instrumentelor si investitiilor financiare.

“Cu privire la ce se intampla acum in strada si la ce se intampla de cateva saptamani cu negocierile si problemele din piata RCA care afecteaza milioane de romani, consider ca este normal ca cei care raspund direct de sectorul asigurarilor sa isi asume direct raspunderea. Rezolvarea problemei RCA de catre Guvern sau Parlament este doar o solutie de avarie care trebuie continuata cu tragerea la raspundere a celor vinovati, iar cei vinovati sunt in ASF”, a declarat Mircea Ursache, in cadrul unei conferinte de presa.

Marius Vorniceanu este vicepresedintele ASF responsabil de sectorul asigurarilor, iar primii doi oameni din ASF sunt Misu Negritoiu (presedinte) si Cornel Coca Constantinescu (prim-vicepresedinte). Patronatele transportatorilor cer in prezent demisia lui Misu Negritoiu, considerat responsabil de cresterea semnificativa a tarifelor RCA in ultimul an.

“Tragerea la raspundere colectiva nu este ok; cei responsabili trebuie sa fie vizati. Este clar ca ne aflam in fata unor erori mangeriale la nivelul conducerii ASF si la nivelul conducerii in asigurari. Eu nu stiu niciun stat european unde sa se fi inregistrat o asemenea evolutie a pretului la RCA. Ce s-ar fi intamplat in Romania daca pretul painii sau al medicamentelor crestea cu 300%? Credeti ca institutiile statului ar fi stat pasive? Ma indoiesc”, a mai declarat Mircea Ursache.

Protest in Bucuresti dupa scandalul RCA

Circa 3.000 de persoane participa joi la mitingul organizat de patru patronate ale transportatorilor rutieri in Piata Victoriei, la care s-au asociat si taximetristi, in piata fiind aduse aproximativ 70 de camioane. Participantii la miting scandeaza importriva Autoritatii de Supraveghere Financiara si a presedintelui institutiei, Misu Negritoiu, considerat raspunzator de scumpirea acelerata a politelor RCA.

Protestul este organizat de patru patronate - Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR), Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Operatorilor de Transport Rutier Apulum si Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE2002).

Potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobata de Guvern si publicata miercuri seara, "in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, ASF va stabili tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA".

"Transportatorii rutieri considera inadmisibil ca Guvernul sa dispuna ca ASF sa stabileasca tarifele RCA maxime pentru perioada de plafonare, dupã ce criza RCA a fost provocatã chiar de ASF. (...) Potrivit art. 34 din OUG publicata in 14.09.2016, tariful maxim se stabileste de ASF fãrã nicio ghidare sau restrictie prin Ordonanta de urgenta", considera UNTRR, intr-un comunicat transmis joi dimineata si citat de news.ro.

Patronatele transportatorilor care participa la protest sustin ca tariful de 4.907 lei reprezinta dauna medie, de 18.500 lei, la care se adauga frecventa daunei de 15,6%.

"Rezulta o prima medie tehnica de 2.886 lei, la care se aduna cheltuielile administrative, revenind un tarif de 4.907 lei pe an la care toate daunele si cheltuielile asiguratorilor sunt acoperite", mentioneaza transportatorii.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »



Setari Cookie-uri