Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) nu l-a avizat in directoratul SIF Transilvania (SIF3) pe Mihai Fercala, cel care a rezistat la conducerea societatii timp de 24 ani, fiind astfel cel mai longeviv sef de SIF din piata de capital romaneasca.

Autoritatea nu a facut publica aceasta decizie intr-un raport trimis presei privind deciziile Consiliului ASF din cadrul sedintei din data de 12 octombrie. In schimb, informatia apare intr-un raport al SIF Transilvania.

In acesta se mentioneaza ca ASF a luat decizia avand in vedere ca Mihai Fercala “nu a facut dovada, in profunzime, a activitatii desfasurate la nivelul SIF Transilvania astfel incat sa poata prezenta o strategie care sa corespunda cu profilul de risc al societatii”. De asemenea, ASF mentioneaza ca fostul presedinte al direcoratului SIF3 “nu a facut dovada detinerii unor cunostinte care sa demonstreze ca are capacitatea profesionala de a desfasura activitatea specifica functiei vizate in mod corect, prudent si eficient”.

Explicatiile ASF privind lipsa cunoasterii activitatii SIF Transilvania de catre cel care conduce societatea inca de la infiintare, din 1992, pot fi caracterizate ca fiind cel putin neclare. Reprezentantii ASF nu au oferit explicatii suplimentare, iar oficialii SIF Transilvania nu au putut fi contactati. Potrivit unor informatii din piata, nu toti membrii Consiliului ASF au votat impotriva avizarii lui Mihai Fercala.

In raportul publicat de SIF3 se mentioneaza si faptul ca ASF a arata ca Fercala a primit trei sanctiuni in ultimii doi ani, reprezentand amenzi de 3.000 lei, 10.000 lei, respectiv 16.500 lei pentru incalcarea prevederilor legislatiei din domeniul pietei de capital, fapt care este de natura a pune la indoiala reputatia si integritatea persoanei evaluate in conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) lit. b) din Regulamentul nr. 14/2015.

ASF i-a avizat in schimb pe Marius Adrian Moldovan si Iulian Stan in calitatea de membri ai Directoratului SIF Transilvania.

Mihai Fercala se afla in conflict de mai multi ani cu fostul arbitru de fotbal Constantin Fratila – unul dintre cei mai mari actionari ai societatii, iar la finalul anului trecut au intrat in joc si alti actionari, printre care fondurile Certinvest, Broadhurst si Radu Toia, membru in Consiliul BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri