Profitul net al Romgaz, una din cele mai profitabile companii ale statului, a scazut cu aproape 27% in primele noua luni ale acestui an, pana la 713,7 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producatorului fiind afectata de scaderea consumului de gaze, potrivit raportului transmis vineri Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

”Profitul net, in valoare de 713,7 milioane lei, este peste proiectia bugetara, +15,5% (617,9 milioane lei), desi in scadere fata de perioada comparativa a anului 2015 (-26,8%)”, arata raportul trimestrial al companiei, conform News.ro.

In primele trei trimestre ale anului trecut, Romgaz a realizat un profit net de 975,3 milioane lei si o cifra de afaceri de 2,93 miliarde lei.

”Comparativ cu perioada similara a anului precedent, performantele societatii in primele 9 luni ale anului 2016 au fost afectate in principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piata din Romania”, arata raportul trimestrial al companiei. Productia de gaze a companiei a scazut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, fata de 4,13 miliarde metri cubi in primele noua luni ale anului trecut.

”Vanzarile de gaze au fost afectate semnificativ de conditiile meteorologice, diminuarea drastica a cererii de gaze in sectoarele cheie, cadrul de reglementare imprecis pentru constituirea stocurilor minime de gaze, competitia cu sursa din import, cadrul fiscal nefavorabil competitiei pe piata gazelor naturale”, se mentioneaza in raport.

Explorarea intensiva a zonei de mare adancime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani, de circa 25-27 miliarde metri cubi. La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajati, mai putini cu 1,6% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru primele noua luni acest an, Romgaz si-a programat investitii de 756,5 milioane lei, din care a realizat doar 380 milioane lei, adica doar jumatate din nivelul propus. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are in prezent o valoare de piata de 9,2 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri