Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (simbol bursier OLT) a inregistrat in primele noua luni ale acestui an un profit net de 16,1 milioane lei (3,6 milioane euro), comparativ cu pierderi de 15,7 milioane lei (3,5 milioane euro) raportate in perioada similara a anului trecut, arata rezultatele trimestriale transmise luni Bursei de Valori Bucuresti (BVB).

„Societatea Oltchim SA a inregistrat in perioada ianuarie-septembrie 2016 cele mai bune rezultate din activitatea curenta de la intrarea in procedura insolventei (fara a lua in considerare influenta in anul 2015 a profitului scriptic determinat de anularea datoriilor conform planului de reorganizare) realizand profit, spre deosebire de perioadele anterioare cand a fost inregistrata pierdere”, arata raportul companiei, conform News.ro.

In perioada ianuarie-septembrie 2016, societatea a inregistrat o cifra de afaceri de 555,1 milioane lei (123,7 milioane euro), in scadere cu 2,7% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut, cand Oltchim a realizat afaceri in suma de 570,5 milioane lei (126,8 milioane euro).

„Cu toate ca societatea a crescut cantitatile de produse finite comercializate, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cifra de afaceri este mai mica la noua luni din cauza scaderii preturilor de vanzare, la produsele petrochimice, pe pietele internationale”, se mentioneaza in raport.

Oltchim SA realizeaza 74% din cifra de afaceri din exporturi, iar evolutia preturilor de vanzare a fost determinata de scaderea pretului petrolului. “Vanzarile la export si pe piata intracomunitara, in primele noua luni 2016, au fost de 91 milioane euro. Importurile si achizitiile intracomunitare, in valoare de numai 18 milioane euro, au determinat o balanta externa pozitiva a societatii, de 73 milioane euro”, potrivit raportului.

La 30 septembrie 2016, Oltchim avea datorii totale de 1,34 miliarde lei, in scadere nesemnificativa fata de nivelul din septembrie 2015, de 1,36 miliarde lei. Combinatul valcean se afla in plin proces de vanzare. Statul roman a scos Oltchim la vanzare pe noua pachete de active. Planul de reorganizare al Oltchim prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane euro.

La inceputul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeana a anuntat ca a deschis o investigatie aprofundata pentru a verifica daca anularea datoriilor de catre statul roman si continuarea aprovizionarii Oltchim de catre companii de stat, in pofida deteriorarii situatiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.

Compania a intrat in insolventa in ianuarie 2013, dupa privatizarea esuata cu Dan Diaconescu din 2012. Statul, care detine 54,8% din actiunile companiei, a mai incercat privatizarea Oltchim, dar fara succes. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.

Combinatul are in prezent circa 2.000 de salariati. Oltchim este singurul producator din Romania de clor si polieter polioli si exporta peste 70% din productie.

Sursa foto: mediafaxfoto.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri