Producatorul de gaze Romgaz, controlat de stat, cere eliminarea suprataxei pe veniturile suplimentare obtinute ca urmare a adoptarii calendarului de liberalizare a preturilor la gaze, a declarat marti directorul departamentului de comercializare a energiei in cadrul Romgaz,Vasile Ciolpan.

Prin doua ac te normative ale guvernului, din 2013 si 2014, a fost introdus impozitul asupra veniturilor suplimentare obtinute ca urmare a adoptarii calendarului de liberalizare a preturilor la gaze, conform News.ro.

Astfel, producatorii interni platesc statului, conform unei formule de calcul, 60% din diferenta de pret al gazelor ce se utiliza in anul 2012 (45,71 lei/MWh) si „pretul mediu ponderat al gazelor naturale din productia interna corespunzatoare cantitatilor comercializate pe piata concurentiala pentru consumatorii noncasnici, nu mai mic de 72 lei/MWh”.

In cadrul pretului, fata de un anumit nivel stabilit prin lege si pana la nivelul de vanzare, 60% din acea diferenta merge la stat.

„Gazul pe care il vindem noi contine in pret si acea taxa care e instituita de o ordonanta din 2014. In conditiile in care competitorii nostri la ora actuala sunt importatori si ei nu au aceasta taxa in componenta pretului, consideram ca ori ar trebui adaugat si lor ceva sau extrasa de la noi si sa fie o competitie gaz-gaz. Atata timp cat ei vand inaintea noastra si noi nu vindem”, a spus Ciolpan.

Intrebat daca gazele pentru populatie s-ar ieftini daca s-ar scoate aceasta taxa, oficialul Romgaz a spus ca este posibil ca, implicit, pretul sa scada. „Noi luam si dam mai departe. Daca imi permite sa cobor, eu nu o sa cobor sa imi pun compania in pericol, dar o sa merg pana la nivelul pretului care exista in piata”, a precizat reprezentantul Romgaz. Indiferent cu ce pret ar vrea sa vanda producatorii interni, ei platesc suprataxa luand in calcul doar nivelul de 72 lei/MWh. Practic, producatorii interni sunt obligati sa vanda la un pret de cel putin 72 lei/MWh.

Reprezentantul Romgaz afirma ca societatea urmareste si analizele privind comportamentul animalelor, care ar putea arata daca va fi o iarna mai blanda sau mai friguroasa. „Avem altfel de analize. Uneori mai stam cu un ochi si vedem si ce mai spun specialistii pe zona asta, legat de comportamentul animalelor. Pentru noi e important ce se intampla cu vremea, cu temperatura si avem instrumente, avem date, metode specifice, pe astea ne bazam. Ne confirma daca va fi cald sau frig sau nu, luam astfel in considerare ca s-ar putea sa fie intr-un anumit fel, legat de comportamentul animalelor”, a precizat reprezentatul Romgaz.

Romgaz este una din cele mai profitabile companii ale statului. In primele noua luni din acest an, profitul net al companiei a scazut cu 27%, pana la 713,7 milioane lei, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu 18%, la 2,4 miliarde lei, activitatea producatorului fiind afectata de scaderea consumului de gaze. Productia de gaze a companiei a scazut cu 27%, la 3,03 miliarde metri cubi, fata de 4,13 miliarde metri cubi in primele noua luni ale anului trecut.

La 30 septembrie 2016, Romgaz avea 6.250 de angajati, mai putini cu 1,6% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru primele noua luni acest an, Romgaz si-a programat investitii de 756,5 milioane lei, din care a realizat doar 380 milioane lei, adica doar jumatate din nivelul propus. Compania Romgaz, controlata de stat, alaturi de OMV Petrom, controlata de grupul austriac OMV, concentreaza aproape toata productia de gaze naturale a Romaniei.

Actiunile companiei se tranzactioneaza pe piata Bursei de Valori din Bucuresti (BVB) si a Bursei din Londra (LSE). Actionar principal este statul roman, cu o participatie de 70%. Compania are in prezent o valoare de piata de 9,3 miliarde lei, echivalentul a 2 miliarde euro.

Sursa foto: iurii / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri