Cehii de la Central European Capital Partners i-au trimis o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos, in care ii cer acestuia sa transforme Fondul Proprietatea (FP) si cele cinci societati de investitii financiare (SIF) listate pe Bursa de Valori Bucuresti in fonduri deschise de investitii. CE Capital Partners sustine ca actualul statut al acestor fonduri face ca actiunile lor sa se tranzactioneze la discounturi de pana la 50%.

Central European Capital Partners administreaza active de 250 mil. lei si are investitii si in companii romanesti.

Sansele de reusita ale unei asemenea propuneri sunt cel putin discutabile, in conditiile in care este greu de crezut ca Guvernul ar putea sa transforme fortat societatile mai sus mentionate din fonduri inchise, in fonduri deschise, avand in vedere ca acestea sunt in prezent companii cu actionariat majoritar privat.

“SIF-urile au in medie peste 6 milioane de actionari romani individuali. De mult timp acestea se tranzactioneaza la un discount de 50% fata de valoarea activelor nete. Asta inseamna ca daca un investitor vrea sa vanda, acesta va primi doar jumatate din valoarea activelor. In total, valoarea pierderilor depaseste 8 mld. lei”, spune Jan Martinek, seful Central European Capital Partners, intr-o scrisoare deschisa adresata premierului Ciolos.

Acesta sustine ca Guvernul ar putea cu usurinta sa rezolve aceasta situatie “fortand SIF-urile si Fondul Proprietatea sa se transforme din fonduri inchise de investitii, in fonduri deschise de investitii".

Singurii pierzatori ar fi managerii fondurilor. Daca cineva are dubii despre cat de putin respect au fata de investitorii lor, ar trebui doar sa se uite la paginile web ale acestora. Calitatea informatiilor oferite se potriveste unor tari din lumea a treia, nu Romaniei - Jan Martinek

Acesta da ca exemplu Cehia si Slovacia, care s-au aflat in situatii similare dupa ce procesele de privatizare si despagubire (dupa regimul comunist) au dus la infiintarea mai multor fonduri inchise de investitii. “Toate acestea au fost transformate in vehicule de investitii de tip deschis, iar actionarii au putut sa beneficieze astfel de adevarata valoare a fondurilor”.

In scrisoarea adresata lui Ciolos, cehii aduc in discutie si administrarea slaba a SIF-urilor, precum si zvonurile din piata potrivit carora administratorii acestora si-ar fi creat o “retea de firme care permit SIF-urilor sa detina propriile actiuni, in vederea presupusei mentineri a controlului asupra contractelor de administrare a societatilor”.

“Guvernele din Romania au inchis ochii in privinta SIF-urilor timp de 20 de ani. Cred ca o asemenea situatie este nesustenabila. Guvernul ar trebui sa ia masuri”, a concluzionat Jan Martinek.

Actiunile Fondul Proprietatea se tranzactioneaza in prezent la un discount de 30% fata de VAN, in vreme ce SIF-urile se tranzactioneaza la discounturi cuprinse intre 55% (cazul SIF Banat-Crisana) si 32% (cazul SIF Transilvania).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri