James Turnbull, BERD: Oamenii din piata de capital au fost fortati sa lucreze impreuna

James Turnbull, BERD: Oamenii din piata de capital au fost fortati sa lucreze impreuna

Promovarea Romaniei, de catre FTSE Russell, pe lista scurta a tarilor ce vor fi monitorizate pentru obtinerea statutului de piata emergenta reprezinta un pas important in directia buna facut de piata de capital romaneasca, insa procesul de modernizare si reformare al pietei trebuie sa continue, a declarat, in cadrul conferintei The New Market, James Turnbull, senior manager capital markets development in cadrul BERD.

"Unul dintre lucrurile pe care mi le amintesc din 2011, este ca aici in Romania toata lumea obsinuia sa se certe (n.red. pe subiectul dezvoltarii pietei de capital) si daca erau trei romani intr-o camera, erau si cinci puncte de vedere diferite. Partea buna a acestui proces de reformare inceput in piata romaneasca este ca oamenii au fost fortati, in sfarsit, sa lucreze impreuna pentru a decide ce este necesar de facut pentru a fi atins obiectul de upgrade la statutul de piata emergenta. Exista o parte negativa a promovarii la statutul de piata emergenta? Nu, nu exista atat timp cat acest obiectiv nu este si ultimul obiectiv pe care BVB il are", a mai spus Turnbull.

Reprezentantul BERD subliniaza ca bursa romaneasca tebuie sa imbunatateasca semnificativ valoarea tranzactiilor inregistrate zilnic, in conditiile in care, fara o piata secundara, Romania nu poate deveni o piata emergenta in adevaratul sens al cuvantului.

“Initiativa eliminarii celor opt bariere din piata de capital romaneasca a fost un pas important in directia buna. Toata lumea se bucura acum ca Romania a fost inclusa pe lista-scurta (n.red. de catre FTSE). Sa nu ma intelegeti gresit, este o realizare majora, dar trebuie sa fie clar ca acesta este doar inceputul drumului pentru bursa locala si trebuie sa devina evident ca Romania si-a luat un angajament ferm privind continuarea procesului prin care sa devina o destinatie viabila pentru investitori”, a mentionat James Turnbull.

Agalopol, Citi Romania: Suntem pe un drum cu sens unic

Agalopol, Citi Romania: Suntem pe un drum cu sens unic

Cristian Agalopol, director executiv – departament piete de capital Citi Romania si Bulgaria, spune ca depozitarii si bursele unor tari din regiune au inceput din ce in ce mai mult sa tinteasca companiile romanesti pe care incearca sa le aduca in propria piata.

"Bursele din Polonia si Ungaria, de exemplu, au constat intalniri cu societati romanesti. Exista un grad mare de competitivitate intre burse si cred ca BVB ar trebui sa intre in acest ciclu si sa incerce, la randul ei, sa stea de vorba cu comapnii din regiune pentru a incerca sa le convinga sa se listeze in Romania. Exista si riscul sa fim scosi de pe lista de monitorizare a agentiilor. Daca acest lucru se intampla, probabil va fi nevoie de inca 3-5 ani de zile pentru a convinge diversele institutii internationale de ceea ce putem face in piata de capital romaneasca. Din acest punct de vedere se poate spune ca suntem pe un drum cu sens unic", a declarat Agalopol, la conferinta The New Market.

El a mai spus ca brokerii internationali de prestigiu - Morgan Stanley si Goldman Sachs - isi doresc sa aiba acces la operatiuni de imprumut de actiuni in piata de capital romaneasca si la tranzactiile OTC.

"Dorim ca aceste actiuni romanesti tinute in zona custozilor globali, care ajung la circa 3 mld. dolari, sa fie dislocate si repuse in circuitul de tranzactionare. Ei vor sa intre in Romania, dar isi doresc tranzactii OTC, cat si clarificarea modului in care se face disclosure-ul. Este important pentru Clearstream si Euroclear (giganti internationali in piata de decontare) cum va clarifica ASF si Depozitarul Central modul in care este dezvaluit beneficiarul final al unei tranzactii", sustine Agalopol.

Marius Dan, Fondul Proprietatea: Guvernul ar trebui sa profite de optimismul ridicat al investitorilor

Marius Dan, Fondul Proprietatea: Guvernul ar trebui sa profite de optimismul ridicat al investitorilor

Guvernul ar trebui sa profite de optimismul ridicat al investitorilor din pietele financiare globale, dar si de situatia macroeconomica foarte buna a Romaniei pentru a lista acum Hidroelectrica pe bursa, a declarat, in cadrul conferintei The New Market, Marius Dan, director relatii cu investitorii in cadrul Fondul Proprietatea.

“Vorbim mult despre listarea Hidroelectrica pentru ca fara aceasta companie promovarea Romaniei la statutul de piata emergenta de catre MSCI este dificila. Trei companii romanesti indeplinesc sau vor indeplini criteriile cantitative impuse de agentie, dupa ce Fondul Proprietatea a marit free-float-ul Romgaz si Petrom prin vanzarile de actiuni realizate, indeplinindu-se astfel criteriul minim de eligibilitate. Totusi, indeplinirea acestor criterii trebuie sa fie ireversibila, iar cu doar trei companii nu se poate garanta acest lucru, fiind astfel nevoie de Hidroelectrica”, a explicat reprezentantul Fondul Proprietatea.

Un lucru foarte important va fi ponderea pe care Romania o va avea in indicele MSCI Emerging Markets la momentul promovarii tarii in categoria ‘emerging’. Pentru a avea o pondere cat mai mare, capitalizarea pietei trebuie sa creasca, iar acest lucru nu se poate intampla decat prin alte listari.

"Companiile private sunt intr-adevar importante pentru bursa, dar trebuie sa ne gandim ca un antreprenor are doua optiuni cand vrea sa isi dezvolte compania sau sa faca un exit: listarea pe bursa sau vanzarea catre un fond de private equity. Diferenta dintre aceste doua optiuni este facuta de evaluarea companiei. Istoria ne arata ca multiplii la care se tranzactioneaza companiile in piata de capital romaneasca sunt mai mici decat cei pe care care fondurile de private equity sunt dispusi sa ii accepte cand fac o achizitie. Din acest motiv avem nevoie de un upgrade la statutul de piata emergenta, astfel incat ulterior multiplii companiilor lsitate romanesti sa nu mai fie printre cei mai mici din regiune", a mai spus Marius Dan.

Bogdan Dragoi, presedinte si director general SIF Banat Crisana: Nu statul roman este mereu solutia!

Bogdan Dragoi, presedinte si director general SIF Banat Crisana: Nu statul roman este mereu solutia!

Simpla bifare a unor criterii necesare promovarii Romaniei la statutul de piata emergenta nu ar trebui sa fie principala prioritate a Bursei de Valori Bucuresti, in conditiile in care, chiar si in conditiile unui scenariu optimist de upgrade, investitorii straini tot nu ar avea in ce actiuni romanesti sa faca plasamente financiare majore, a declarat, in cadrul conferintei The New Market, Bogdan Dragoi, presedinte si director general SIF Banat Crisana.

"Vom atinge statutul de piata emergenta, singura discutie este legata de momentul cand acest lucru va avea loc. Totusi, trebuie sa ne intrebam si ce vom face dupa ce obtinem acest upgrade? In ce vor intra fluxurile de capital daca nu avem suficiente companii? Riscam sa ajungem la situatia in care vor intra foarte mutli bani in foarte putine companii, care vor deveni supraevaluate. Nu statul roman este mereu solutia. Companiile de stat vor veni pe bursa, vor fi rare, dar vor fi companii puternice. Companiile private ne vor ajuta sa crestem insa cu adevarat", a declarat Dragoi.

El a mai spus ca a constatat ca interesul pentru piata romaneasca este unul foarte mare. "Cand am intrebat insa investitorii despre limitarile pe care le vad in piata romaneasca, mi-au raspuns ca nu pot sa investeasca avand in vedere actuala valoare a tranzactiilor zilnice facute. Prima problema este lichiditatea", a mai spus acesta.

Mircea Ursache, vicepresedinte ASF: Fondul suveran listat, o solutie pentru piata

Mircea Ursache, vicepresedinte ASF: Fondul suveran listat, o solutie pentru piata

Fondul suveran este o solutie pentru toti investitorii, de la Fondul Proprietatea, fondurile de pensii si cele de investitii, care astazi nu au in ce produse din piata de capital romaneasca sa isi plaseze banii, si pana la investitorii de retail, care ar putea beneficia de investitia in acest fond daca statul decide sa il listeze.

"Este o solutie (Fondul Suveran - n.r.) deoarece participatiile statului care intra in fondul suveran trebuie sa fie listate pe bursa. Constituirea fondului suveran ar rezolva si problema unor listari precum cele ale Hidroelectrica, Aeroporturi Bucuresti sau Portul Constanta", afirma Mircea Ursache (foto), vicepresedinte ASF.

Potrivit lui Ursache, toate participatiile statului care ar intra in fondul suveran ating valoarea de 40 mld. lei, iar unitatile fondului ar trebui sa fie listate pe bursa. "Eu sunt convins ca BERD, de exemplu, ar fi alaturi de statul roman intr-un fond suveran listat. Ca orice structura similara, fondul porneste cu un capital integral al statului, dar varianta de finantare nu trebuie sa ramana nicidecum statul", subliniaza Ursache.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu