Randamentele pe bursa locala depasesc de multe ori 10% pe an, dar aceasta informatie nu ajunge suficient de mult la urechile populatiei. Eforturile bursei si ale participantilor la piata ar trebui sa se concentreze in aceasta directie, pentru ca piata a avut cresteri foarte bune in ultimii 3-4 ani, cu un singur an de corectie usoara pentru indicele BET, a spus Nicu Grigoras, director front office, Intercapital Invest la conferinta The New Market.

The New Market este evenimentul wall-street.ro dedicat pietei de capital, editia din acest an fiind realizata in parteneriat cu Citi Romania, Fondul Proprietatea, SIF Banat-Crisana, Depozitarul Central si SIF Muntenia.

In opinia directorului de la Intercapital Invest, piata locala de capital dispune de foarte putini investitori de retail, ultimele cifre disponibile - la nivelul anului 2015 - arata prezenta a 71.108 de investitori la BVB, care au detineri reprezentand fonduri banesti si/sau instrumente financiare, dar nu neaparat activi.

Raportat la populatia Romaniei, cifra reprezinta foarte putin, insemnand ca doar 0,37% dintre romani investesc pe bursa, afirma Grigoras.

Pe langa dorinta unor randamente generoase, investitorii de retail mai au nevoie de:

  • cresterea lichiditatii, atat in piata actiunilor, cat si in cea a obligatiunilor, in prezent fiind destul de dificil sa cumperi obligatiuni la un pret corect in afara emisiunii initiale
  • introducerea vanzarilor in lipsa si a tranzactiilor in marja
  • redeschiderea pietei de derivate pe BVB

"Daca nu ai acelasi calup de servicii si aceleasi produse investitionale pierzi competitia cu alte tari, iar investitorii se duc catre pietele externe”, avertizeaza Grigoras.

Totodata, in ceea ce priveste masurile prin care statul ar putea sustine investitorii de retail, directorul de front office al casei de brokeraj Intercapital Invest sustine ca foarte multi investitori mici care au participat pentru prima data la un IPO al unei companii de stat au avut o experienta neplacuta, pentru ca au investit o suma de bani, dar din cauza gradului de alocare, au reusit sa cumpere efectiv foarte putine actiuni.

"Asa cum s-a intamplat la oferta Medlife, statul poate sa asigure alocari garantate in IPO-uri pentru micii investitori, astfel incat sa cumpere un numar minim de actiuni. Am vazut in ultimele IPO-uri ca investitorii de retail au suprasubscris transele alocate si cred ca a venit timpul ca aceste transa sa fie mult mai mari", spune Nicu Grigoras, precizand ca o persoana care face trecerea de la depozitele bancare la bursa va cumpara in primul rand actiuni la o companie de stat.

"Statul ar trebui sa isi propuna cand face IPO-ul Hidroelectrica sa subscrie sute de mii de oameni. Un IPO care atrage doar mii de oameni este un IPO ratat in opinia mea, chiar daca se incheie cu subscriere", concluzioneaza Nicu.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri