Teraplast (TRP), un business romanesc de materiale de constructii evaluat pe bursa la 307 mil. lei (67,5 mil. euro), mizeaza pe cresterea exporturilor in perioada urmatoare, in conditiile in care blocarea proiectelor de infrastructura locale, realizate de municipalitati cu fonduri UE, au dus la o scadere cu 23% a veniturilor in T1 2017.

Teraplast este lider pe pietele de tevi si granule din PVC, precum si pe pietele de profile zincate si panouri ‘sandwich’, folosite in special in constructiile industriale, dar si la constructiile de case.

“In a doua jumatate a anului trecut s-au terminat fondurile pentru precedentul exercitiu financiar european (n.red. 2007 – 2013). Cand s-au terminat fondurile pentru acest exercitiu financiar, statul nu a reusit sa depuna proiectele noi (n.red. pentru exercitiul 2014-2020), iar in prezent majoritatea acestora sunt in faza incipienta. Ne asteptam ca in a doua parte a anului sa inceapa proiectele, insa nu as vrea sa ma hazardez sa vorbesc in numele Guvernului sau a institutiilor responsabile de acest lucru”, a declarat Mircea Hotoleanu (foto) director general Teraplast.

Compania din Bistrita vinde in special tevi din PVC pentru proiectele de dezvoltare ale retelelor de canalizare din localitati, precum si alte produse pentru proiectele de infrastructura locala. Reprezentantii Teraplast nu au dorit sa mentioneze cat din afacerile companiei in 2016 au fost reprezentate de veniturile din acest tip de proiecte, insa afirma ca aceste vanzari, cat si vanzarile catre alte companii participante la proiectele de infrastructura reprezinta o parte semnificativa din afaceri.

“Logic vorbind si tinand cont si de ce a declarat recent domnul premier, aceste proiecte incetul cu incetul se vor demara, iar aici nu vorbim doar de zona de canalizari pentru localitati; noi avem si produse aferente constructiilor de drumuri si autostrazi - produse ce fac parte din reteaua de drenaj si canalizari de exemplu”, spune CEO-ul Teraplast.

Potrivit acestuia, demararea noului val de proiecte de infrastructura locala din fonduri UE ar elibera un potential major de crestere pentru Teraplast, in conditiile in care Romania are in acest moment o retea de canalizare ce acopera doar 60% din localitati, iar in Uniunea Europeana media ajunge la 85%. “Tinta Romaniei este sa ajunga la o acoperire de macar 80%, iar aceasta crestere cu 20 de puncte procentuale reprezinta volume foarte mari (n.red. de afaceri)”, adauga Mircea Hotoleanu.

Reprezentantii procesatorului de PVC spun ca vor sa compenseze scaderea din ultimele luni a pietei constructiilor printr-o crestere a exporturilor. In 2016, exporturile au reprezentat aproximativ 24% din vanzarile Teraplast, in T1 2017 inregistrandu-se o crestere de 9% (y/y). Grupul Teraplast exporta in tari precum Ungaria, Cehia, Slovacia, Italia, Bulgaria, Germania si Serbia.

Tot in vederea cresterii exporturilor, Teraplast a deschis recent doua companii in Ungaria (Teraplast Hungaria) si Serbia (Terasteel D.o.o. Serbia). Cele doua subsidiare nu au unitati de productie, ci doar distribuie produsele Teraplast in Ungaria si Serbia. Directorul Teraplast spune ca in prezent nu exista planuri pentru crearea unor fabrici pe plan extern, insa nu exclude aceasta posibilitate in viitor.

Dorel Goia, dupa preluarea Depaco: Suntem in negocieri si cu alte companii. Uneori ii vizitam, iar apoi plecam fara rezultate

In tara, Teraplast a ajuns anul acesta la un acord pentru preluarea Depaco (proprietarul brand-ului Wetterbest), al doilea cel mai mare jucator din piata de tigla metalica si mizeaza pe noi achizitii in viitor.

“Suntem in negocieri si cu alte companii (n.red. pentru a realiza tranzactii de preluare), insa in momentul de fata nu avem nimic de anuntat. Discutam, negociem, uneori ii si vizitam, iar apoi plecam fara niciun rezultat”, a declarat Dorel Goia, omul de afaceri clujean care controleaza Teraplast printr-o detinere de 46,7% din companie.

Grupul Teraplast asteapta in prezent avizul Consiliului Concurentei pentru finalizarea preluarii Depaco. Teraplast a platit sub 25,7 mil. lei (5,6 mil. euro) pentru aceasta tranzactie, potrivit datelor disponibile pe bursa.

Procesatorul de PVC are in plan investitii de 84 mil. lei (18,4 mil. euro) pentru anul 2017. Majoritatea banilor vor merge spre dezvoltarea unei noi linii de productie in domeniul reciclarii PVC - reducandu-se astfel costurile cu materia prima, catre o noua linie de granule PVC, precum si pentru procesul de retehnologizare.

Teraplast si-a marit constant profitul in ultimii cinci ani, de la o pierdere de aproape 9 mil. lei in 2012, la un castig net de 40,8 mil. lei anul trecut. In primul trimestru de anul acesta profitul net al companiei s-a redus cu 76% (y/y), la 1,6 mil. lei, afectat de scaderea pietei constructiilor. De asemenea, afacerile sau redus cu 23%, la 66,5 mil. lei in T 1 2017.

Sursa foto: Compania

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri