Actiunile pe care Digi Communications le-a scos la vanzare zilele acestea in oferta publica pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) par a fi destul de scumpe luand in considerare gradul de indatorare al companiei si comparand indicatorii Digi cu cei ai celorlalte companii de pe bursa locala, dar si cu cei ai unor companii straine care activeaza in acelasi domeniu. Totusi, pozitia de lider in piata si actionariatul inca antreprenorial face din Digi (RCS&RDS) o posibila tinta pentru o achizitie in urmatorii ani.

Actiunile Digi sunt vandute in IPO la un pret cuprins intre 38 si 56 de lei, ceea ce inseamna ca acestea ar fi evaluate la un indicator P/E(pretul impartit la profitul pe actiune) intre 71,7 si 104,8. De asemenea, Indicatorul P/BV (pretul impartit la valoarea contabila pe actiune) ar fi intre 19,7 si 29.

“Este vorba de multipli de piata foarte mari, mult peste nivelul intalnit in mod normal la BVB. Pe de alta parte, utilizand multipli care iau in calcul afacerea propriu-zisa, ignorand modul de finantare, compania nu mai pare la fel de scumpa. Multiplul EV/EBITDA este intre 7,91 si 9,46, iar EV/S este intre 2,40 si 2,87, mai ales cel din urma fiind intr-o zona destul de confortabila. Romgaz are un multiplu EV/S de 3,80, Transgaz 2,68, Nuclearelectrica 2,23. In cazul EV/EBITDA, nivelul este mai mare decat la alte companii, insa diferenta nu este comparabila cu cea de la P/E sau P/BV”, spune Marius Pandele, analist in cadrul casei de brokeraj Prime Transaction.

Luand in considerare toti acesti indicatori, se poate spune ca Digi este o actiune destul de scumpa, insa acest lucru este justificabil in mare parte prin perspectivele de dezvoltare, dar si prin faptul ca societatea va fi singura din acest domeniu listata la Bursa de Valori Bucuresti”, mentioneaza analistul.

Situatiile financiare ale grupului Digi reflecta politica de extindere agresiva adoptata pana acum, finantata in cea mai mare parte prin indatorare. Totalul datoriilor era la 31 decembrie de 96,56% din activele totale (1,19 mld euro), facand din Digi unul dintre emitentii cu cele mai mari grade de indatorare de la Bursa de Valori Bucuresti, mai mult chiar si decat in cazul bancilor.

"S-a discutat destul de mult in media despre volumul datoriilor angajate de catre Digi Communications. Sunt de parere ca o gestiune eficienta a acestora, poate aduce un plus semnificativ companiei. Datoriile pe termen lung ale companiei au fost contractate pentru a dezvolta afacerea, pentru a se putea face investitii in infrastructura acesteia, asadar ne asteptam ca aceste investitii sa se reflecte in rezultatele financiare viitoare ale companiei", mentioneaza Ioana Sechel, analist in cadrul companiei de intermediere si servicii financiare BRK Financial Group.

Cititi articolul complet in Wall-Street PRO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri